Askås e-handel ökar, en av få som inte vill sälja

In Amazon, BigCommerce, E-handel, E37 E-handel, Elastic path, Intershop, litium, Lojalitetsprogram, Martech, Norce / Jetshop / Storm Commerce, Nyheter, PWA, Sitedirect, Viskan by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Askås e-handelsprodukt är ett av få svenska produktföretag inom området som inte fått nya ägare eller delägare det senaste året.

Visma tog över Viskan förra året och både Jetshop samt Storm Commerce har fått nya ägare. Samt slagits ihop. Börsnoterade Litium har i flera vändor fått in externa ägare och nytt kapital. Verdane har köpt in sig i Centra, Combined Excellence Sitedirect har köpts upp av Kodmyran och största svenska Elastic path-bolaget Ateles ägs numera av C.A.G Group. En av våra få Intershop-leverantörer ägs av Accenture. Därtill har allt från Improove och Star Republic (tidigare produktbolag) samt e-handelstillbehörstillverkarna Voyado och Apptus köpts upp.

Alla svenska kunder som valt att gå MACH, headless och decoupled på sistone hittar ni i MKSE.com dagligen uppdaterade headlesssektion. Läs allt här.





Produktföretaget med kontor i Säffle och Karlstad har på pappret flera högintressanta D2C-kunder (Bianca Ingrossos Caia m fl) med statusbringande infuencerkopplingar/biosfär som borde höja bolagsvärdet. Men även mångåriga kunder som Kockums, Babyworld, Glitter, Desenio, Nordiska Galleriet, Carl of Carl och LRF Media.

Viskan System AB omsatte senast 49,5 Mkr med en vinstmarginal om 13,1%. Det var brutna 2020. Den siffran ska sedan dess gått upp rejält. Även flera av kunderna, inte minst Caia och Ingrossos andra varumärken driver på tillväxt och omsättning.

Under 2022 vill det runt 50 man stora bolaget växa med 20 nyanställda och gör en HR-satsning, berättade man inför årsskiftet. I M&A sammanhang brukar det vara ett starkt tecken på att ”klä bruden”. Men lokaliseringen med ett historiskt starkt fokus på e-handelsstaden Borås gör troligtvis att den personella tillväxten inte kan gå lika fort som i en storstad. Det är ogynnsamt när en recession hotar och techvärderingarna störtdyker.

Nyligen sade Jonas Askås, grundare och styrelseordförande att Askås under främst pandemin uppvaktas av flera investerare men att bolaget inte är till salu. Frågan är hur länge Askås vill fortsätta i samma spår. Med all rejält kapitalförstärkt, ökad konkurrens från de större spelare nämnda ovan. Och ökade satsningar i landet från internationella Sitecore, Optimizely och Adobe. Samt en headless-fanatisk marknad med Commercetools, Centra m fl. Dessutom finns en förhoppningsvis mer sund syn på egna e-handelsbolagets värde, med Shopify och Bigcommerces börsras färskt i minne. Tillsammans med minst sagt fallande värderingarna på IPO-redo sektorbolag.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Makeupvarumärket använder Viskan för europeisk e-handelsexpansion