Centerpartiet.se: Allvarligt förfall på bara tio månader, bygger nytt med WordPress

In Nyheter, Offentlig sektor, Optimizely/Episerver, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Inför riksdagsvalet 2010 har MKSE.com tittat närmare på partiernas mest värdefulla kanal: Deras webbplats. Partiernas profilerande, interagerande och ekonomiskt viktiga (det är här bidragen kommer in) ingång till medborgarnas val i september. I sina nuvarande former har MKSE.com stött på både möjligheter och utmaningar.

Det ska även tilläggas att många webb/CMS-projekt sägs vara på gång under första och andra kvartalet 2010.

Creative Commons märkta Centerpartiet.se verkar efter DropIT:s EPiServer CMS 5-projekt för tio månader sedan förfallit en aning när sajten gick över i förvaltningfas:

 • Sökningen på en SiteSeeker fungerar inte med [return] efter sökfras. Den leder enbart till en helt tom SERP-sida utan vidare instruktioner.
 • Sajten i sin nuvarande form känns sammansatt av personer utan formkänsla, banners och widget-ytor är långt ifrån att smälta ihop med övergripande designen. Toppbannerytan med flödande innehåll, som designen till stor del byggde på (se första exemplet från 2009 nedan), har kasserats. Men formen i övrigt har inte designats om.
 • Centerbloggar.se skriven i PHP representeras med en liten widget i annan storlek och med annat typsnitt som leder till en minst sagt stökig bloggportal. Runt 100 blogginlägg listas vilt tillsammans med en längd Twitter-fraser som hämtas in.
 • Toppnavigeringsrubrikerna är få och osammanhängande och länkarna på t ex ”Agera!” i stor, kursiv klassisk blå kunde nog både navigerats och sett bättre ut.
 • Share-funktionen ”Dela med dig” är en rörig ShareThis med alldeles för många valmöjligheter.
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  "Sann identitet, inga kompromisser och vässade ambitioner" för David Design på ny WooCommerce

Sidan var clean, väl-designad och nytänkande fräsch när den kom. Men ack så snabbt webbplatser kan förfalla utan engagerade contentägare.

Centerrörelsens har även skapat en extern, öppen mötesplats i Centerpartiet.net (på en WordPress MU 2.8.6 med BuddyPress) som låter Centerpartister (enbart) logga in och skriva eller länka in bloggar.


Läser du MKSE.com i din vardag? Ge mig din röst i YABA 2010! Det enda som krävs är din epost och ett klick. Allt annat är redan ifyllt!
Rösta i YABA!

Kommentarer

 1. En liten rättelse: SiteSeeker används inte än på Centerpartiet.se, men vi är mycket spända på den kommande söksidan!

 2. Det är alldeles riktigt att stylesheets kommer från SiteSeeker. Sista steget – att koppla på själva sökmotorn -är nära nu!

 3. Hej!

  Jag är sedan april 2009 ansvarig för Centerpartiets öppna webbplatser och vill först och främst poängtera att Euroling, företaget bakom Siteseeker, inte ska lastas för våra problem med sökmotorn. De har inte fått chansen att visa vad de går för än pga flera månaders förseningar från Dropits sida efter det att vi teckande avtal med Euroling. Vi har sedan vi tecknade det första avtalet med Euroling gett dem ytterligare förtroende att leverera Siteseeker inte bara till .se utan även till vår nya internwebb som rullas ut i mars och planerar för ytterligare samarbete med dem.

  Att designen, layouten och integrationen av sociala medier m.m. är bristfällig m.m. är jag väl medveten om. Dock har inte centerpartiet.se ännu inte, i mina ögon, övergått i förvaltningsfas eftersom jag ännu inte fått tillgång till fullständigt underlag för leveransgodkännande. Under tiden jag väntat på rättning och hanterat de otaliga problem som uppstått i samband med centerpartiet.se (Inte en, utan tre olika huvudleverantörerna har varit inblandade i utformning och utveckling av Centerpartiet.se) har jag valt att parallellt utveckla en öppen plattform för att hantera behoven från de i dagsläget ca 600 mest frekventa användarna (våra distrikt, kretsar m.fl).

  Centerparitet.net är dock inte enbart Centerpartister välkomna som du skriver, så länge folk uppför sig sjysst är den plattformen varit öppen för alla som vill. (http://centerpartiet.net/om/).

  Centerbloggar.se är på väg att integreras i Centernätet och ligger uppe parallellt i väntan på att vi kan erbjuda likvärdig funktionalitet på Centernätet som användarna där idag har.

  Tillsammans med en ny webbdesigner tar vi nu fram en ny enhetligare, mer webbanpassad design baserad på det faktum att Centerpartiet hädanefter finns på flera platser så nära väljare och andra intresserade som möjligt (se tex http://www.youtube.com/centerpartiet).

  På gott och ont har strulet med centerpartiet.se lett till ett omfattande omställningsarbete som vi använder för att utöka Centerpartiets och Centerpartisternas närvaro på webben, främst i öppna kanaler, med centerpartiet.se som ett nav för samtliga egna och externa webbplatser – vilket kommer att bli implementerat närmare att valrörelsen drar igång mer intensivt i vår,

 4. Centerpartiet.se: Sedan denna artikel skrevs har löpet helt gjorts om och består nu enbart av två standard widgets för Centerpartiets Maud Olofsson och Andreas Carlgren sidor på Facebook. Som tar några sekunder att ladda in. Nej. Tyvärr ingen förbättring, va?

Leave a Comment