Höstens noteringssuccé goda nyheter för EQT och Sitecore, kund och partners visade upp sig i Köpenhamn

In CXM, E-handel, Klaviyo, Marketing Automation, Microsoft .NET, Nyheter, Sitecore Commerce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Klaviyo fick till en minst sagt lyckad IPO i slutet av veckan, Shopify marketplace/addon-stödet är numera ett fullnoterat martech- och digitalt marknadsföringsstödbolag. Dessutom värderat till runt 90 mdr SEK. Kursen steg som grädde på moset först med tio procent, för att sedan falla tillbaka något.

Detta mot alla odds som börsfrossa, noteringsrädsla och mer än halverade värderingar.

0 mdr
investerade beloppen 2021 kan ha bibehållits idag
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Det måste vara väldigt goda nyheter för EQT som sedan 2021 försökt placera in egna, danska CMS/Commerce-innehavet Sitecore och huvudprodukten XM Cloud mer som en ”martech-plattform”.

Det klassiska CMS:et skulle gå mot att bli ett öppnare stöd för alla större globala marknadsavdelningar och CMO budgetar. Även idag känt som ”Adobe-spåret”. Det amerikanska bolaget har sedan runt 2015 framgångsrikt hittat en kapitalstark ny teknikköpargrupp att bearbeta parallellt med Creative Cloud prenumerationerna.

När EQT rörde om i dagens Sitecoresvit var det enligt VD Stathis “Steve” Tzikakis för att skapa ”Världshistoriens största martech-investeringar”. Sitecore köpte upp Moosend marketing automation / campaign management, Reflektion AI, Boxever Ltd. CDP och Four51 B2B- och B2C-ehandelslösningar. Samtliga under en period när värderingarna stod på all-time-high.

Sedan ett år tillbaka har de svenska ägarna uttalat att innehavet ska säljas av. EQT hoppades i somras att en tidigare 9,24 mdr SEK värderingen från sju år tillbaka åtminstone hade dubblats. Helst uppåt 21,4 mdr (2 mdr dollar). Efter Steve tillträdde 2020 använde han hela 9,98 mdr SEK att shoppa nyss nämnda bolag för. Sedan årsskiftet är en majoritet av börsens techaktier upp med runt 50 procent. Så bara de investerade miljarderna borde, trots en dipp senaste 1-1,5 åren, åtminstone vara värda lika mycket som vid förvärvstillfället. Med en klassisk, teoretisk 1+1=3 effekt inom martech produktsviter. Samt ännu vanligare när samverkande byrånätverk ska byggas upp.

Om detta pratas det inte på kund- och partnerdagarna i Köpenhamn i slutet av september. Däremot har Sitecore pass om AI, i deras fall om Generative AI integrations i Content Cloud med Webhooks och andra sätt att automatisera flöden med genererad content. Utöver martech-fokuset och CMS-produkten som ett mer intelligent UI-stöd för ”everything content” är det väldigt stort fokus på migrationen av nuvarande nordiska och europeiska CMS/CX installationer. De ska helst gå till det Sitecore kallar cloud-native Digital Experience Platform miljöer. Helt enkelt en onprem’ till egna molnet flytt. Detta då Sitecore anser att det fortfarande finns mycket att göra här, och en migration ska kunna gå väldigt mycket smidigare idag än många tror och kanske är rädda för. Martechbitarna pratas det annars faktiskt mest om i pressmaterial och uttalanden från USA och inte på plats i Köpenhamn.

Utöver det finns uppskattade Sitecore Content Hub/Stylelabs med som en murbräcka och gateway inom allt headless och specifikt integration och ”öppenhet” mot partners/tidigare konkurrenter. Som t ex SAP (Steves tidigare arbetsplats), Google, Salesforce, Adobe m fl. enligt en omfattande ”martechmap karta”. Temat öppenhet återkommer även när Sitecore OrderCloud figurerar i presentationerna, egna budskapen kring e-handel nämns konsekvent tillsammans med ”headless” eller ”composable” som verkligen är återkommande tema över sviten.

Från kundsidan syntes försäkringsbolaget LB Forsiking på scen för att prata om sin Sitecore Search ersättare till en Elastic och det fanns paneldebatter med partners som Consid, SQLi, Valtech, Merkle,Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Vissa förändringar i Gartner Digital Experience Platforms 2022