Inhouse-trenden stark, 35 procent av reklambyråerna tvingas sälja timmar 2018

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under två år med MKSE Digital Excellence redovisningarna har vi kunnat påpeka att den största svenska digitalleverantören och byrån är inhouseavdelningen. Inhouse-teamen hos de största svenska beställarna växer fortfarande så det knakar och företag som ICA har redan interna UX, service design och digitalteam med nära 100 anställda.

I hela 26 procent av samtliga 163 större externwebbsreleaser förra året låg ansvaret för koncept och utveckling på en inhouse enhet. Det verkar gå bra också. I MKSE Digital Excellence Award 2016 var hela 3 av 10 av bidragen med toppresultat, oavsett kategori, utvecklade inhouse. Aktörer som H&M, IKEA och Volvo har sedan 2016 en fäbless för att ”insourca” och bygga intern, eventuellt mer långsiktig kompetens inom områden som analys, content, frontendutveckling, SEM och SEO. En av årets IW Top100 vinnare, TUI, har sedan länge satsat på att bygga flera av ”4E”-kompetenserna inhouse. De säger sig nu även spara stora pengar på flytten.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Byrånätverken som lovat att göra fler förvärv

Att det är en global trend bekräftas nu med nya siffror från 2018. I en undersökning från i januari från undersökningsföretaget RSW / US uppgav 35 procent av 115 intervjuade byråer att en majoritet av deras uppdrag nu är helt projektbaserade. Och hela 16 procent av byråerna sade att redan var över 80 procent av deras arbete nu blivit projektbaserat.

Byråer får inte lika enkelt helhetsansvaret som en huvudbyrå längre där de tillsätter sin egen mantaliga arbetsgrupp. De måste sälja in individuella timmar och resurser. Och det på plats hos kund och med ett nytt syfte. De ska tillföra en individuell specialist inom ett område. Den nya konkurrensen i managementkonsultfirmorna, som alltid jobbat på det sättet, har drivit på trenden.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  IKEA öppnar upp om nya Contentful headless webbarna

Ett annat tecken i tiden är hur branschbjässen WPP Groups aktiekurs rasat med -14%, bara under 2018.