Intressant ny Sydsvenskan.se på Escenic

In Escenic, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström4 Comments

Här en release som ni bör kasta ett extra öga på. Den hårda lokalkonkurrensen mellan Skånes tidningar har under 00-talet inneburit god webbinnovation hos både HD.se (Escenic) och Sydsvenskan.se (Escenic).

Den senare har nyss gått live med egna sajten anno 2010. Dess startsida är intressant:

 • En bild är i fokus, hela 980px × 279px stor.
 • En av de mest nyskapande detaljerna hos Nyheter24.se (Även de på Escenic), sociala bokmärken samt dynamisk text över fokusbilden i halvtransperens, dyker upp även här.
 • Läsarreaktioner är en AJAX-skriven NewsMill åsiktbarometer i form av ett rutnät.
 • Den interaktiva biten är i fokus på fler ställen. Läsarpulsen har stort fokus. Puffar är expanderbara, snyggt.
 • Olika teman finns i flera typer av carousels. Nästan lite för många. Update: I fredagens re-design, efter all kritik, verkar åtminstone en carousel tagits bort?
 • Roligast att observera är de subtila kommentarerna i en svart nedre bar (konstant placering) som dyker upp slumpvis. Snyggt, påminner om Facebook.com.
 • ”Allt innehåll” Fäller ned i jtätesitemap i överkant. Ganska bra.
 • Sidan är lång, först på tredje helsidescrollen dyker innehåll som påminner om en vanlig sajt upp.

Vanliga sidor, som Artikelsida har försetts med den Disqus MKSE.com tidigare berättat om att Sydsvenskan utvärderar. Sidorna har även ett tydligt och luftig bloggupplägg. Läsarreaktioner får stor plats under artikeln.

För webb-TV har de köpt in en BrightCove. Precis som de stora sajterna i USA.

Seriestripparna styrs med AJAX-script, men tyvärr går inte riktigt Rocky att läsa. DN PåStans serielösning av Valtech fungerar bättre.

Ett mycket snyggt jobb sett till granssnittsutvecklingen. Men även designen känns fräsch. Att den inte helt går i gamla hjulspår hjälper till.

Men användarna verkar överlag negativa till förändringen. Disqus-trådarna är fulla med tämligen hård kritik. I skrivande stund säger chefredaktörens egna poll att designbytet gjort ”77% av läsarna är Arga”. ”Arga” är den hårdaste kritiken som kan ges.

Så här såg sajten ut innan:

Kommentarer

 1. Oj! Total rollback från Sydsvenskan redaktionen. 25% av de nya funktionerna har omgående fått stryka på foten. Den intressanta Läsarreaktioner verkar borttagen från startsida och artikelsida. Nytt toppnyhetstypsnitt och den halvtransperenta rubriklösningen är tyvärr borttagen.

  Ger inte ett positivt intryck att Sydsvenskan så pass omgående rättar sig efter all kritik.

 2. Sydsvenskan.se gör om igen! Nu är det toppnyhetslistningen som gjorts om från imorse. Just nu ett vertikal fyrvalsblock som automatiskt ändrar val.

 3. Jag låter tokig, som pratar så mkt med mig själv, men verkar som det finns val inom Escenic startside-config att aktivera det vertikala fyrvalsblocket alternativt den trevliga toppnyhetbild + dynamisk text i halvtransperens.

Leave a Comment