Mikrotjänster Adobes väg in för acceptans i e-handelsprojekt

In Adobe AEM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Här återfinns alla nyheter hur svenska företag valt att jobba med Innovation och Prototyping
Se MKSE.com’s uppdaterade lista. Klicka här
Adobe erbjuder fortfarande ingen lösning för e-handel, men det är uppenbart att företaget gärna vill associeras med det området och den termen. E-handelssystemen och sviterna har förpassat rena CMS-egenskaper nedåt i rangordningen och samtidigt blivit allt mer drivande i just den typ av upphandlingar och shortlists från företag som Adobe intresserar sig av. Då behöver mjukvaruföretaget hitta en roll i den nya ordningen. Enligt ett föredrag på Summit 2018 i London ska de under 2018 göra det med:

  • Mikrotjänster
  • Att kalla sig supporterande för både headless ecommerce, hybrid och ”full experience” plattformar
  • Att påtala samarbeten med egentligen samtliga e-handelstillverkare, inklusive nya storkonkurrenten Salesforce
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce dominerar inom Cross-Channel Marketing Hubs capabilities

Det är en minst sagt omfattande och komplex bild över e-handel mjukvaruföretaget målar upp. Enligt dem behövs verkligen fem olika lager för en god kundupplevelse. E-handelstillverkare brukar själva stanna på tre. Adobe adderar de egna lagerna ”Platform” (deras egna Advertising, Marketing och Analytics Cloud) samt mikrotjänsterna därunder.

De under de senaste tio åren omtalade och fortfarande rätt hypade mikrotjänsterna blir viktiga för Adobe för att hitta sin roll och samtidigt försöka skapa och addera en typ av modernitet och mervärde. En mikrotjänst går att flytta mellan t ex plattform och plattform och blir både lättviktig och oberoende. Men den utgör samtidigt en egen entitet som kräver egen vård och kunskap.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce sämsta CDP, otippade aktörer, Sitecore och Microsoft nya ledare

Dagligvaruhandeln REWE i Tyskland anges som ett exempel. De ska enligt Adobes Ryan Green ha utvecklat hela 80 mikrotjänster med API:er och ska upp till 260 totalt. Med egna team som ”supporterar” 15-20 mikrotjänster var. Av okänd anledning verkar REWE enligt dragningen ha skapat mikrotjänster för e-handelsegenskaper som ”Enhetspris”, ”Prislista” och ”Shoppingcart”. Men Adobe gillar det då de enklare blir en del av mixen när komponenter bryts ut på ett så omfattande sätt och arkitekturellt paketeras som en mängd mikrotjänster.

Vill ni se alla Digitala Labb som byggts av olika byråer och IT-konsulter runt om i Sverige?

MKSE.com har samlat på sig en lista med alla investeringar.