Utmaningarna som kommer med Adobes Magento-förvärv

In Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, Check out/Kassasystem, CXM, Drupal, E-handel, Java, Nyheter, Omnikanal, Open source PHP, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud, Sitecore Commerce, Sitecore XP, Teknik, Viskan by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Nog hade det varit så mycket enklare att köpa en tysk, trygg java e-handelsprodukt. Eller om bara Demandware accepterat den där högre summan pengar och inte suktat efter Salesforce-aktier. Med Adobes fjärde, eller femte-val av egen e-handelsplattform, Magento, kommer inte bara en på ytan trevlig biosfär av 3528 extensions och themes och en kundlista. Även helt nya typer av utmaningar väntar för amerikanska Adobe. Och det inom områden man tidigare inte behövt röra eller beblanda sig.

Det positiva först. För visst är det snyggt att få ytterligare några nya stornamn till kundlistan. Att eventuellt sälja Target eller Campaign till. Coca-Cola är en användare liksom några nya 2018-referenser, som denna skara som MKSE.com skrivit om i år:

Men allt är inte frid och fröjd på Magento i Sverige. En handfull kunder har tröttnat på open source plattformens moduluppbyggda och snåriga gränssnitt (för att inte tala om den kraftigt stegrande licensprismodellen) och letat efter något enklare. Salesforce Commcerce/Demandware och svenska Viskan har bara de senaste månaderna kunnat erbjuda följande kunder en flytt från deras gamla Magneto 1 och 2 installationer:

Dessutom har Magento sina egna problem, av en typ Adobe inte tidigare behövt tackla. De inkluderar att:

  • Har du en produkt byggd helt på öppen källkod kommer du bli utsatt för hackare i större omfattning. Adobe har tidigare byggt sin lösning på standard-ramverk och produkter som Apache Lucene, Apache Sling Eclipse och Apache Maven 2 repository. Men nu blir allt baserat på öppen källkod. Bara förra månaden visade det sig att hackare riktat in sig på att stjäla kreditkortsuppgifter från Magento. Det finns över 500 000 sökträffar på hackade Magento-installationer. Ett stort problem kommer med all den kod som tillåts då du släpper in 3528 extensions nära egna kodkärnan.
  • Som del i ett öppet källkodssammanhang förväntas du lyssna, bjuda in och ge tillbaka. Detta har Drupal och grundarens kommersiella bolag Acquia brottats med sedan starten. Filosofin inom dessa kretsar är helt apart från den som råder inom superkommersiella Adobe. Att det går att tjäna pengar eller öppna upp för ett samarbete med en ny arkitekturtell inriktning i kodkärnan emottas inte alltid väl av en grupp open source lead-utvecklare. Ibland kan huvudutvecklarna tom. bli så irriterade att de helt vänder ryggen och tar kodkärnan för att börja bygga sin egen konkurrent. Som i Drupal BackDrop CMS-fork fallet. Att ett gratisalternativ baserat på samma kodbas dyker upp vore minst sagt problematiskt för Adobe – som nog hoppats hålla samma licenspriser som vanligt för egna, blivande Adobe Commerce.
  • Att den klassiska uppfattningen om att det blir billigare med Magento open source fortfarande råder (som i svenska Absolut Vodka-fallet). Både de största svenska och internationella leverantörerna har gjort ett bra, men förödande för marknaden, jobb i att påtala hur pass kostnadseffektiva och billiga Magento-projekt är. Vaimo har i års tid (även om de påpekar för MKSE i maj 2018 ”att de inte jobbar så längre”) påpekat hur de enbart behövt 200-300h för att skapa en fullfjädrad Magento-webb. Samtidigt som att licensen i ett absolut grundutförande (Magento 2 Community Edition (CE)) är helt gratis. Jämfört med konkurrenternas (Episerver, Sitecore, SAP hybris) miljonnotor. Ska Adobe, som själva minst sagt ligger i den övre delen av licensarvoden, nu övertyga kunderna och att det är värt att börja ge miljonbelopp för samma mjukvara kommer de få en tuff utmaning. Med Salesforce förvärv fick de en mindre skara kunder – men som var redo att betala för vad de fick.
  • Magento har tappat mark och förlorat upphandlingar till samma trend som råder inom CMS, headless-alterativ. De flesta kunder, inte minst inom e-handel, söker i år prestanda, API-stöd och säkerhet i headless/decoupled lösningar. Att då addera en komplex, brokig open source produkt vars kärna har några år på nacken känns inte helt fräscht. Förvisso finns inga större varumärken inom headless commerce ännu (Storm är de som satsar hårdast på hemmaplan), men det är det område de som redan haft e-handelserbjudanden valt att satsa hårdast inom R&D på de senaste 18 månaderna.
  • Och då har vi inte ens börjat prata om problemen med att integrera en över tio år gammal e-handelsprodukt skriven i PHP med ett enormt legacy och över 3500 plugins..