Så tänker H&M digitalstrategiskt i nya, viktiga H&M Home

In Adobe AEM, E-handel, Nyheter, Omnikanal, Optimizely/Episerver Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update torsdag 30/3 2023: Analytikernas domedagsprofesia om minussiffror visade sig inte stämma, H&M visade för dec-feb 2023 upp en rörelsevinst på +725 Mkr efter strukturerat om med Sellpy.

Ska H&M rida ut ur retailkrisen, konkurrens från internationell native e-handel, egna lagerkostnaderna och alla andra orosmoln på himlen krävs både nytag och nytänk. Den gamla marketplace idén samt att samla på sig alltför många egna subbrands är långt ifrån lika het längre. Inte minst då även konkurrerande varumärken samt marketplaces generellt går nästan lika dåligt som H&M själva.

Imorgon torsdag kommer nästa rapport och inför en förväntad kvartalsförlust på hela -1,1 mdr SEK syns i alla fall vissa nysatsningar digitalt utåt. Så vad har då de 300 agila produktteamen jobbat med på senare tid?

0 Mkr
i rörelseförlust väntas imorgon
Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.
Inredning är ett område klädjätten satsar lite extra på 2023. Innan jul öppnades en ny flaggskeppsbutik för Home i Göteborg och det finns nu planer på flera Home butiker runt om i Europa. Konceptet är lite segstartat för att vara H&M, redan 4,5 år sedan öppnades den första butiken. Men nu satsas det även mer digitalt.

Vad har förändrats här det senaste åren då? MKSE.com har under mer än ett decennium täckt alla H&M teknikval och strategier från H&M IT samt produktägarna i Stockholm.

För uppdaterade hm.com/sv_se/home.html (fortfarande på den ovanliga och lite suspekta ”2”-domänen ”www2.”) används gruppens idag Adobe Experience Manager CMS som handlades upp för snart 12 år sedan (!). Då fortfarande som CQ5 java. Den SAP hybris e-handel som valdes ut i samma veva är däremot inte kvar sedan ett tag tillbaka. Inte heller Wipcore, sett utåt. Istället används en egen front i Angular 2 samt med Fastly CDN och Preact och den Klarna Checkout med Paypal, VISA och Mastercard HM.com nyttjat ett tag nu. AEM används i sin tur tillsammans med A/B testing samt Personalisation från Optimizely.