SAP tappar 380 mdr i värde, faller 25 procent efter få molnkunder och misslyckad Covid-19 säljtaktik

In Nyheter, CXM, E-handel, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce, SAP Commerce Cloud, Sitecore Commerce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Vilka IT-bolag klarar sig sämst i en pandemi? Tydligen de aktörer som varit fysiskt säljtunga, levt gott på sitt traditionella rykte om ”storlek = prislapp” samt inte brytt sig om att flytta lönsamma kunder on-prem till molnet. Som tyska SAP, legendariska för att kunnat sysselsätta de tyngsta, största, mest komplexa projekten med sina egna arkitekturer, prismodeller, integrationer och programspråk. Så här stora IT-köpbeslut har uppenbarligen helt pausats under pandemin. Även Oracle dras ned med upp till -7% på beskedet. Detta förklarar även varför så många toppchefer från SAP bytt arbetsgivare de senare tre kvartalen.

SAPs unga, nya VD Christian Klein fick just se sitt bolagsvärde falla med upp till 1/4 samt uppleva den sämsta börsdagen på över tolv år (!). Med tredje kvartalssiffrorna som kom idag visar det sig att SAPs nuvarande kundstock främst ligger en bit utanför molnet och att egna portfolion inte sålt så bra som de hade hoppats under Covid-19. SAP ska nu börja räkna bort alla granna, fasta tvåsiffriga licensarvoden i miljoner EUR och istället börja räkna med skalbara SAP Cloud transaktionsbaserade och kostnadsmodeller. Det är den främsta anledningen till att börsvärdet faller kraftigt. De omfattande sviterna säljs tydligen inte lika lätt in med fast pris över en Zoom videolina som under en maffig C-levelpresentation i Walldorf.

Vi har sista 24 månaderna sett ”cloud-first” bolag som Salesforce, ServiceNow och andra knapra in delar av marknaden bit för bit och det är klart att även förlorarna måste hittas någonstans. För hela den kundstocken kan inte enbart bestå av nystartade bolag som väljer deras molndriftade lösningar. Det var märkligt att CSR fick sådant fokus mitt under pandemin i SAPs sommarevent Sapphire Now (Sapphire 2020 reimagined). Istället för att prata om smarta sätt att jobba hybrid eller molnstött hemifrån, som konkurrenterna samtidigt lyfte fram.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  "Pandemikunderna" från 2020 vill ta nästa steg, Salesforce Commerce headless är redo

Inte heller de delar av SAPs portfolio som MKSE.com’s nyheter behandlar har blidkat marknaden på sistone. SAP Commerce Cloud (hybris) och SAP Marketing Cloud har enligt uppgift främst frustrerat den svenska marknaden med ständigt nya och komplexa prismodeller. En av anledningarna som nämns då tidigare storkunder flytt fältet och sökt t ex tyska headlessalternativ. Namnkunniga e-handelskunder i Sverige nuförtiden är främst Axfood/Willys.se/Hemköp.se och Reima. Detta efter att Clas Ohlsson i vredesmod lämnat och H&M också kraftigt sett över sina ehandelsval vid alla lanseringar av nya varumärken.

Gucci och Levi’s är några av e-handelskontona som fortfarande ligger kvar på sin SAP Commerce Cloud. SAP har så sent som i somras börjat kämpa hårt för att överge associationen med 2 till 3-åriga e-handelsprojekt. De vill hinna ikapp den nuvarande D2C-/B2B Marketplace-trenden med en egen B2C-paketering som efter sommaren utlovades under bara dagar. Den kallas SAP Upscale Commerce (namnet antyder hur SAP hoppas få den lönsam framöver) och börjar på en kostnad av 18 000 SEK i månaden. Det finns även en alternativ lösning där det under en femveckorsperiod (B2B på nio veckor) sätts upp en ”e-com crash course”-produkt kallad ”FAST Commerce for SAP Customer Experience”. Den framtagen tillsammans med partnern Capgemini. Frågan är varför en kund av detta erbjudande någonsin skulle välja ett femveckorsalternativ istället för ett effektivt femdagars, framtaget (i alla fall i egna säljtexterna) tillsammans med produktbolaget själva? Senaste tidens desperation i egna produktpaketeringarna kan vara det som skiner igenom.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  GM handlar upp Adobe Experience Cloud för att vägleda elbilsägare

Oavsett om det är dagar eller veckor som krävs är allt en aning som att sminka ”headless” (för att använda det tydligaste, rådande exemplet dessa dagar) över decennier av stolthet kring vad som varit stort och komplext. Ett verkligen totalförändrat budskap och association som inte flyger över enbart en eftermiddag. IT-bolagen borde lära sig genom att titta på experimentella, helägda men separerade varumärken (som teleoperatörerna eller dryckestillverkarna tillämpar) istället för att försöka pressa in vartenda attribut på en och samma gamla legacy e-handelsprodukt.

Intressant i sammanhanget är att det även är två SAP toppchefer som främst hämtats in från SAP för att leda Episerver och Sitecore globalt idag. SAP strategiska kunnande har tidigare hållits högt och värdesatts i branschen. Nu har SAP några kvartal på sig att behålla den imagen.