Senaste digitala trenden bland svenska kommuner är förödande

In Nyheter, Offentlig sektor, Optimizely/Episerver, SEO, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Under 2015 och 2016 har en ny trend växt upp bland svenska kommuners nysläpp av externa webbplatser och intranät. Efter år med sökmotorfokus, stränga WAI WCAG 2.0 AA tillgänglighetsanpassningar, röstuppläsning och att överge Episerver är ”Content Reduction” det nya svarta för webbredaktörerna inom offentlig sektor.





Innovativa Lidköping kommun inledde trenden redan hösten 2013 med att halvera innehållet och stryka flera tusen sidor för vad som angavs som ”ökad sökbarhet”. Termen förklarades med ett ”förbättrat sajtträd, bättre sökresultat, ökad prestanda och en bättre användarupplevelse”.

Det fick flera andra inom främst den kommunala sektorn att känna igen sig. Många satt på ett oövskådligt arv av data och dokument och snart blev ”ökad sökbarhet” även synonymt med bättre SEO och externa sökmotorresultat när kommunerna berättade varför de kastade så många sidor.

Är bland de som hakat på trenden de senaste åren. Även Svenska Kyrkan och Nordea har hakat på trenden i sina relanseringar. Enligt Nikke Lindqvist, tongivande och ledande SEO-konsult med flera av Sveriges större beställare på meritlistan, kallas den nya trenden för ett rent vansinne i ett samtal med MKSE.com. Det är absolut:

”Inte en god idé att bränna alla gamla länkar och därefter använda en enkel 301-redirect till kommunens förstasida.”

År, decennier av värdefulla resultat och logiska sökvägar försvinner helt från sökresultaten på det sättet. Att kommuner och myndigheter ser på SEO på det sättet är beklagligt, enligt Nikke.

0st
tiotusentals sidor kastas i de nya projekten, vilket kan leda till missförstånd bland invånarna
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Matomo-konsulter och SEO-byråer vädrar morgonluft i GA4-switchen

Kommentarer

Leave a Comment