Sista förespråkarna överger QR-koden, ledande bolaget sålt för 8 Mkr

In CXM, E-handel, mCommerce, Nyheter, Omnikanal, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

När MKSE.com för två år sedan rapporterade om Diglias i Göteborg som sista utpost bland QR-förespråkarna verkade vi få rätt. Nu har även den tidigare ledande aktören Seamless sålt av sin QR-verksamhet och betalappen Seqr. Bolagets tidigare IR-chef Martin N Larsson och hans nya bolag Glase Fintech AB köpte QR-appen för runt 8 Mkr. Seamless ändrar namn till Invuo och ska satsa på B2B betalstöd i produkterna MeaWallet och eProducts.

Och Diglias har förpassat sitt egna budskap om QR till att istället prata om egna appen och två-faktorsautentisering. Faktum är att QR inte ens nämns en enda gång på startsidan. Även om det fortfarande är en del av appens funktion.

Vi har mer på samma ämne:  Marimekko avtäcker ny Adobe Commerce, Klarna och Klevu närvaro

QR-användare som McDonalds och Webhallen (via Payair) påpekade redan 2014 att enbart en ”försvinnande del” av deras kunder som valde QR-betalsättet efter ett pilotinförande. Apple droppade tankar på QR-tekniken redan 2011 för att fem år senare rulla ut ApplePay. Inte heller Klarna trodde på utvecklingen när de istället satsade på sin Checkout med postnummerbaserad två-faktorsautentisering och ett avancerat Cookie-stöd.

QR-koder förblir något för Norwegians flygbiljetter och för väktare som fysiskt behöver bevisa egna nattliga bevakningsrundan. Där fungerar metoden fortfarande bra.