Storbolags behov av content och DAM ökar med 500 procent, mängder av jobb ändå i fara

In Adobe AEM, DAM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Adobe har frågat ut ett större antal egna Enterprise kunder om hur de ser på framtiden för skapande av grafiskt och författat innehåll, content. Det ska handla om upp till 500% ökat behov för att täcka alla kanaler under de kommande 24 månaderna, menar Adobe och egna kundfloran.

0 %
ökar behovet av content under kommande 2 åren
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Men ett ökat behov behöver inte detta fall inte innebära att alla content-personer och content managers behöver anställa eller ens sitter säkert själva. För det är väldigt avancerade och förfinade automatiserade stöd Adobe visar upp under torsdagen. Även om bolagets Digital Experience Business President/Marketing Cloud-chef Anil Chakravarthy påpekar att:

” – Vi skapar kreativa tjänster för människor först, med avancerat stöd från AI”.

Men visst är flera typer av nuvarande jobb helt klart i farozonen när Adobe gör enorma förändringar inom DAM-området och kring egna Asset Manager.

Det går t ex väldigt effektivt att skapa samtliga nuvarande och framtida Instagram, Tiktok-etc. varianter för olika typer av sociala media format på bokstavligen 2-3 sekunder genom att aktivera och hoppa in i nya ”Marketing”-sektionen av Firefly AI-försedda Photoshop Express. Det nya stödet som visas upp kan skapa oändligt med varianter av olika kampanjer och bilder i ett och samma verktyg. Med variationer och unikitet, baserat på mest framgångsrika A/B optimerings- och testkampanjerna. Varianter som annars, idag, krävt dagar, veckor av manuellt skapande och förfinande av ett eller flera agila team med en handfull aktiverade kreatörer. Dessa roller utgör en mycket stor del av t ex ICA och Volkswagens idag flera hundra man stora, egna digitala inhouse/kreatörsteam.

Det finns även en häftig ny del i hanteringen av en speciell produkttyp / produktsida (i ett tidigare skede bild- och innehållsmässigt skapad med AI) där olika nyckelord dyker upp som meta-taggar i AEM. De ska resonera speciellt väl med en målgrupp av just denna typ av produkt / produktgrupp baserat på insamlad data tolkad av en annan del av AI. Läckert!

Genom att fokusera så mycket på Firefly AI innebär junilanseringarna även en verklig comeback för produktområdet och akronymen DAM, som tidigare fått stå tillbaka under något decennium i förhållande till främst mer omfattande produktområdet PIM. I ett mer avancerat exempel om inom kort tillgängliga egenskaper för marknadsförare och content creators visar Adobe upp hur det kommer gå att via in drag’n droppade bilder kommer gå att göra kombinationer för att skapa ”snabba videos” (multimedia regerar fortfarande för att få synlighet och klick i t ex sociala medier) i kampanjer och såklart jobba med otaliga bakgrundsvarianter etc. Överallt med DAM och egna Adobe Experience Manager Assets stödet i fokus.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Efter två års pandemierfarenheter och fördubblad försäljning, Lindt D2C e-handel byggs om