2023 års första arrangemang av långköraren Smarta Intranät har avverkats under tisdagen. I år med prominenta talare som ICA, Systembolaget, Axfood, Domstolsverket, Region Östergötland och Hertz som berättade om sina nya 2022/2023 intranätprojekt och modern workplace samt sina employee experience erfarenheter.
Nya dagssponsorn Twoday hade med sig nygamla kunden Systembolaget som uppdaterat egna ViNet, men dock sett till att behålla det göteborgsklingande namnet. Det är en Episerver/Optimizely intranät-CMS produktion sedan mer än ett decennium tillbaka. För de idag 6000 anställda i butiker och på kontor. Den togs först fram när Twoday hette Visma Consulting och försågs då med design, UX och projektledning tillsammans med 3-4 andra byråer. Som genom åren kommit att inkludera t ex HiQ, Avanade, Söderhavet, Doberman, F&B, AFRY/Inuse och Creuna/Knowit.
0 stanställda tar del av intranätet
Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.
Den uppdaterade produktionen hade fått några förbättringar efter decennierna med feedback från bolagsgolven. Det handlar t ex om att det numera finns en storskärm och ”dashboard” på Systembolaget HQ där intranätansvariga som Emmy Holmgren och Andrea Gadd löpande kan ta del av KPI:er inom hur besökare rör sig, vad de söker på, vad de inte hittar etc. Den har lett till insikter som att ViNet ska orienteras och prioriteras med det som anses som det viktigaste materialet först. Att material ska ha en livslängd och annars rensas bort (content reduction) samt att ambitiösa butiker enbart tillåts skriva tre nyheter per dag. Och under helgdagar får de inte skriva lokalt alls.
Annars finns numera ett tiotal ”lokalredaktörer” som skriver mer anpassat innehåll per butik. Det pågår också fler projekt att sysselsätta ännu fler butiksreportrar som skriver smartare och mer passande lokalt innehåll. Systembolaget har här lärt sig vikten av att skaffa ”naturligt rekryterade skribenter” som vill och kan skriva. Andra som vill uttrycka sig får nöja sig med bolagets Yammer kanal.