TV3 program på nätet innan sändning

In Nyheter, Övriga / Custom CMS by edenstrom4 Comments

MTG New Media AB får bli varsammare med distributionskanalen tv3.se. Min fru följde TV3 succén ”Ensam mamma söker”. Efter att hon sett näst sista programmet återstod bara säsongsfinalen. Ett besök på tv3.se visade att serien även sändes över internet. Formatet var Windows WMV. I tv3.se:s script för att öppna WMV hittade jag snabbt en direktlänk till den fil som streamades.

Filnamnet hade det senaste programmets nummer i slutet. Ett snabbt test med det kommande programmets nummer gav träff. Vips fanns tillgång till det sista avsnittet av ”Ensam mamma söker”. Timmar innan det första gången skulle sändas på TV-kanlen TV3.

2002 råkade Intentia (numera Lawson) ut för en liknande händelse då deras IR-avdelning lade ut en ekonomisk rapport med ett lättgissat filnamn. Reuters journalister kom över rapporten innan den gått ut publikt. Det blev ett väldigt ståhej. Journalisterna anklagades t o m för att ”hackat” Intentias CMS.

I TV3:s fall förstår jag dem. Inte ska webbgänget behöva jobba till 21:00 bara för att ett program ska sändas primetime. Men webbavdelningarna måste bli bättre på att generera och använda unika filnamn eller låsa filer till ett datum, en tid för publicering.

I värsta fall kan TV3:s egna program brädas av sajter som The Pirate Bay. Svenska TV-serier via torrent, timmar före de premiärsänts. På torrentsajterna skryter releasegrupperna om film- och musiksläpp som finns tillgängliga före det officiella releasedatumet.

Kommentarer

Leave a Comment