AMP-resultat nedvärderas av Google, början till slutet för accelererade sidor?

In Analys / Statistik, Nyheter, PWA, SEO by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Utöver omskakande Core Web Vitals passar Google inför sommaren på att rulla ut flera större förändringar som påverkar hur egna sökmotorn framöver kommer agera. Det visar sig att de nya, främst First Contentful Paint (FCP)-fokuserade resultaten (som det visat sig ur ett SEO-perspektiv i förhållande till de andra mättalen) även följs av andra förändringar i hur t ex AMP kommer hanteras och prioriteras av sökmotorn framöver.

Google väntas inom kort ta bort den lilla blixten och AMP (Accelerated Mobile Pages) icon’en från sina mobila sökresultat. Ett stöd som tidigare tränat upp besökare och lockat dem till klick tack vare den blixtsnabba inladdningen (där innehållet ligger på Googles servrar och förinladdas). Anledningen är att AMP inte lägre är ett krav för att t ex en nyhet ska rankas som en ”Top Story” längre, då ska även AMP-icon’en bort i mobilupplevelsen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Allt fler byråer fejkar PageSpeed Insights och Core Web Vitals siffror

Nu tror många inom SEO att tas fördelar och prioritering som detta bort från AMP som sökresultat är det början till slutet för att addera till prestandatekniken. Det finns för mycket nackdelar redan med AMP med dubbel administration samt uteblivna annonsintäkter för att upprätthålla dubbla miljöer om fördelarna minskar.

Redan idag har många utvecklare lyckats få lika bra, eller bättre Lighthouse-scores som deras AMP-mallar och produktioner får.