Behovsstyrd navigation och tävlingsinriktade mäklare bakom bästa intranätet

In Intranät, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Den 16:e oktober kommer Anna Söderblom, ansvarig Intranät och Sociala Medier, Svensk Fastighetsförmedling berätta om sitt RIM Bästa Intranät vinnande nya intranät på konferensen Smarta Intranät.

MKSE fick en pratstund med Anna om vad som behövs för att skapa och driva ”Sveriges bästa intranät” 2014:

Vad tror du ledde till titeln?

Ett fokus på vilka faktiska behov medarbetarna har samt en smart användning av tävlingsinstinkten hos målgruppen, mäklare. På intranätet kan mäklare jämföra sig med varandra och grafiskt ta del av de närmsta kollegornas motsvarande siffror. Det skapar en samhörighet och alla triggas positivt att visa upp sina framgångar. Samtidigt är intranätet, modernt, nytt och snyggt. Tyvärr går det däremot inte att se exakt hur mycket intranätets redovisning verkligen påverkade den faktiska försäljningen. Men spelmomentet fungerar verkligen. En dröm för framtiden vore att ge de olika kontoren möjligheten att utmana varandra via intranätet. Det skulle nog skapa engagemang och verkligen ge resultat.

När släpptes nuvarande intranät?

Det är enbart 11 månader gammalt. Men vi släpper nya releaser tillsammans med byrån Valtech varannan vecka. Kontinuerligt får vi ut allt vi önskar.

Hur skiljer sig det nya intranätet från det tidigare?

Det var en mycket gammal EPiServer 4 som ersattes med en responsiv lansering på EPiServer 7 med SiteSeeker sökmotor. En tidigare ”stuprörsstrukterad” historia försvann till förmån för ett intranät anpassat efter medarbetarnas vanligaste behov. Tidigare aldrig utnyttjade PDF-dokument har blivit flöden som verkligen används och viktiga instruktioner kommer snabbare ut till kontoren. IT-relaterade dokument kunde försvinna under en ”Teknisk” navigeringsflik, trots att det dokumentet kanske bara var en del på vägen till den anställdes verkliga behov.

Vi gjorde ingen avsevärd benchmark av konkurrenter när intranätet byggdes. Plockade ihop allt vi önskade. Den responsiva intranätdesignen gör att vi har en lugnt och skön upplevelse till skillnad från många som försöker tränga in för mycket innehåll på startsidan.

Det är även kul att andra intranätteam varit över och besökt oss. Vi visar gärna upp vårt intranät och blir uppmuntrade av att se andras intranätsatsningar.

Vilka sociala egenskaper finns i nya intranätet?

Medarbetare kan gilla och kommentera innehåll, men även skapa egna grupper. Att fördefiniera grupper inför lansering var ett bra grepp för att starta upp. Även om aktiviteten kunde varit högre. Men behovet av att prata finns. Speciellt hos mäklarssistenter som kan behöva gå igenom material som ska beställas till en mässa. Däremot får inte intranätet ”bli ett Facebook” sett till utökade kommunikationsmöjligheter. Det är inte värt att försöka konkurrera mot en så pass väl fungerande kanal.

Vilka arbetar bakom kulisserna hos Svensk Fastighetsförmedling?

Det är utöver mig även informationschefen samt vi har 25 personer på huvudkontoret som alla har redaktörsrättighet. Ett tillräckligt team och vi behövde inte göra några organisatoriska förändringar för att modernisera arbetssätten på det nya intranätet.

Följer ni upp användningen av intranätet?

Ja, analys sker löpande. Vi vet att 10% använder nätet via tablet och mobiltelefon. Kunde varit fler. Kan vara att det upplevs som ett problem att logga in via mobilen. Vi följer även upp vad de anställda söker efter och tittar noga på alla enkäter vi kör.

Vad händer framöver?

I höst ska det säljmotiverande stödet utvecklas ytterligare och det planeras mer med film och innehållsarbete för att ytterligare synliggöra medarbetarna och lyfta framgångsexempel ute i kedjan.

Eventuellt ska Svensk Fastighetsförmedling integreras med Fastighetsbyrån senare i år, men får Anna bestämma hoppas hon det inte påverkar intranätet.

Leave a Comment