CDP, Customer Data Platforms tar över från DMP och Marketing Cloud sviterna

In Analys / Statistik, CXM, DMP, Data Management Platform, Nyheter, Online Marketing by Martin Edenström

Många svenska annonsköpare och CX-systemintresserade har börjat anse egna DMP-projekten väl omfattande och komplexa för att skapa den egna hantering av all förtjänad, köpt och ägd media de vill åt. Samtidigt har tekniska alternativ som utlovar mer effektivitet börjat dyka upp under 2018.

CDP, Customer Data Platform, plattformarna lovar en bättre vardag inom ad tech och martech, marketing tech. Det främsta löftet handlar om att snabbare komma igång, samt hålla nere kostnaderna för eget annonsköp och automatisering inom området. Det blir en typ av kombination av DMP och egen första CRM-plattform, light. Och nu även för de svenska medelstora bolagen som inte har råd med Adobe Audience Manager eller Salesforce DMP (Krux).

I kölvattnet av GDRP och frigörandet från Facebook och Google är även insamlandet och modellerandet kring egen “first-party data” av typer som PII (personally identifiable information) högintressant. CDP är i sin modernitet och enkelhet ofta skapade för att generera sin egen data, och använda tredje- och andrahandsdata (“third-party data”) i andra hand. Ett arbete många svenska företag börjat inse att de bör påbörja omgående.

Dessutom erbjuder CDP plattformarna attraktiva egenskaper som:

 • Multikanal automatisering
 • Självoptimerande kampanjer


  Vill du läsa hela den här artikeln? Då ser vi gärna att du skapar ett konto. Det är helt gratis.

  Använd registreringslänken för att bli MKSE medlem nu.Så kommer du åt allt MKSE.com Premium innehåll. Idag och framöver. Genom att registrera dig hjälper du till att hålla MKSE.com levande. Formuläret tar runt 15 sekunder att fylla i.

  Redan medlem? Påpassligt. Logga in här!

  I vissa webbläsare kan en sidomladdning eller F5 klick behövas efter din första inloggning.

  Varför bli medlem? MKSE Medlemmar vet mer. Är steget före.