Clas Ohlsons ehandelsfokuserade VD gör om butiker till logistikcentraler, Kjell & Co ehandelsfokuserade VD lämnar

In CXM, E-handel, Nyheter, Online Marketing, SAP Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Unde onsdagsmorgonen berättar Clas Ohlsons nya VD Kristofer Tonström att att egna onlinehandeln fortsatt öka, nu upp med hela 59% från föregående period. E-handeln online omsatte globalt 288 miljoner 2021 under en 3-månadersperiod, eller med 3,13 Mkr per dag (upp från 181 Mkr första kvartalet 2020). Bland de bästa marknaderna ska vara den finska. Det är runt 11% av den totala omsättningen samma period.

Mer intressant är det pågående arbetet som nämns i förbifarten om att ett arbete pågår där samtliga fysiska butiker håller på att stöpas om till:

”Snabbt ombyggda butiker som blir små logistikcentraler som kan skicka varorna direkt hem till våra kunder.”

Ett tillägg till 2020-tilläggen av curbside-leveranser, uppdaterad Click’n’collect och de andra pandemirelaterade åtgärderna Clas Ohlson gjort under den senaste 12-månadersperioden.

Ett omfattande och personellt samt logistiskt troligtvis mycket krävande arbete som ett icke native-ehandelsbolag (jämfört med säg, Foodora, Uber och Tiptapp). Clas Ohlson har även i höstas gjort om Hämta i butik för att bli smidigare och erbjuda endast 30 minuter från beställning till leverans i Sverige, Norge och Finland. Insprierade av Amazons samtida, svenska lansering. De, nya mindre egna distributionskanalerna i form av tidigare fysiska butiker är tänkta att avlasta den centrala online Clas Ohlson distributionscentralen. Clas Ohlsons distributionscentral i Insjön har tidigare i flera omgångar[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]byggts upp för att klara av att serva hundratals egna butiker i Sverige och Norge.

Vi har mer på samma ämne:  Norsk AI-chatt dominerar i Sverige, vinner SJ, Systembolaget och Försäkringskassan

Hur sköts allt detta då? Det är ingen Ocado-supermotor i bakgrunden denna gång heller. Mångåriga Ehandelschefen Sofie Struwe berättade redan 2019 om hur man höll på att se över och byta e-handelsplattform. Trots flera år av uttalat mål att byta e-handelslösningen ligger den kvar på den SAP Hybris/SAP Commerce Cloud som lanserades för nio år sedan av dåvarande e-handelschefen på Clas Ohlson, Catrin Folkesson. Den levererades då, och fortfarande av Publicis.Sapient (Sapient Nitro). SAP Commerce Cloud ska sedan dess ha utmanats, men finns fortfarande med som övergripande plattform (efter att Hybris 5.2 uppdaterades till version 1811 i en krävande process). Om Clas Ohlsons nya Amazon-projekt i regi av CDO Peder Apelgren nämns inget i denna kvartalsrapport.

Vi har mer på samma ämne:  Voyado utmanar Salesforce, SAP och Adobe. Köper upp Apptus, bygger AI-driven personligare kundupplevelse

Samtidigt kommer beskedet att Kjell & Companys ehandelsfokuserade och framgångsrike VD Eric Lundberg lämnar för att axla rollen som VD på sitt tidigare jobb, Apotek Hjärtat. Även de tidiga och duktiga på e-handel, vilket Eric tog med sig i sin roll när han gjorde om Kjell och Co.[/ppp_patron_only]