Drupal 8 släpps i RC1 efter sex långa år

In Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Under natten har Drupal 8 i en RC1 äntligen släppts. En release candidate (RC) är fortfarande en betaversion av produkten, men den är så pass klar att den har potentialen att blir slutgiltig, ”final” produkt.

Det finns numera inga kritiska buggar, men fortfarande 929 större (major) buggar och hela 5227 andra fel.

Därmed har mer CXM-redo Drupal varit i beta i 53 veckor. Och produkten har omtalats av grundarna m fl i rekordlånga sex år (!). Lika lång tid som det annars brukar ta att släppa 2-3 major releaser av ett CMS.

0st
större buggar finns fortfarande kvar. Med nuvarande tid att fixa ärenden skulle ytterligare 13 månaders utveckling krävas för en final 8 release
Drupal skulle må bra av att tillämpa EPiServers nya ”namnlösa strategi” för versionsutrullningar.

Bristen på nysläpp kan ha skadat plattformen i konkurrensen med andra open source alternativ som WordPress. Även om Drupal sidan numera är stolta över att anslutit till Synfony ramverkssidan, som inte den senare ännu mäktat med.

Inbäddad bildlänk

De enorma förseningarna påvisar tydligt problemet med att ha över 2500 delaktigt ansvariga för utveckling. Att utvecklarna dessutom saknat dedikerad och betald tid har diskuterats flitigt och ansetts som det största problemet till de utdragna förseningarna.

Ynka 125 000 dollar erbjöds till de 2500 utvecklarna för ett halvår sedan. Det skulle snabba på utvecklingsprocessen. Samtidigt tog just intressebolaget Acquia själva in ytterligare 55 miljoner dollar vid månadsskiftet. Bara 16 månader efter att nästan lika mycket hämtades in. Och innan dess har ännu mer pengar tagits in.

Men de miljonerna går uppenbarligen till annat än egna open source utvecklarcommunity. Som ett prisbelönt, enormt påkostat nytt huvudkontor.

acquia office

Kommentarer

  1. Hahahha. #drupal8 alpha är 2,5 år gammal .drupal misshandlar release cycle terminologin.

  2. Hmm, nu är ju Acquia ett företag som, så många andra företag, försöker växa och må bra. Kopplingen att Acquia är Drupal är lite förlegad och uttömd vid det här laget tror jag.

Leave a Comment