EY köper upp Doberman för 40 Mkr, satsar i svårare tider.

In Adobe AEM, Adobe Marketo, Content Marketing, CXM, E-handel, Nyheter, Online Marketing, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Till sist fick den 78:e friaren ett ”ja”. Om man ska tro Dobermans ledning har de uppvaktats av uppköpshungriga managementkonsulter varje vecka de senaste åren. Och det vart gamla revisionsbolaget och lätt ”fyrkantiga” Ernst & Young, eller EY, som tydligen var en perfect match för vår sista, svenska service design-klenod. Inte vad som, efter uppköpshysterin, växt fram till att bli mer ”kreddiga alternativ”. Som Droga5-ägarna Accenture Interactive, prisvinnande Deloitte Digital eller mer rent digitalfokuserade WPP Wunderman eller Publicis.Sapient.

Marknaden har i mars 2020 gått ned rejält. Det är inte direkt drömläge att genomföra en omfattande affär av detta slag. Inte heller ligger den länge i tiden. Denna typ av UX- och kreativa förvärv skedde främst för hela 3 eller 4 år sedan. I en helt annan typ av marknad. De större beställarna har sedan dess tydligt fokuserat på att flytta denna typ av kompetens inhouse för minskade kostnader och intern kreativ förmåga.

När det begav sig fanns det en förtjusning hos kunderna att ta in grupper av extern, kreativ expertis till egna labb eller utmanande, disruptive projekt. Managementbolagen ville använda sitt rykte och sitt nätverk ”i C-level värmen” för att på högsta ledningsnivå även sälja in efterfrågade UX- och kreativa tjänster. Uppköp av mer eller mindre kreativa byråer haglade. Både analoga som digitala, samt mer eller mindre kreativt fokuserade.

Men kort därefter har alla svenska byråförvärv visat sig bli en helt vanlig del av de egna beläggningsarken. Tydliga röster inifrån förvärvade byråer har berättat för MKSE.com om hur den av den egna, nya kompetensen från byråer som Transformator, Daytona, Veryday, Inuse, Rebel&Bird, Acne Advertising bara veckor efter övertagandet formats om och hanteras som samma resurskonsulter som alla andra anställda. För de förvärvade anställda som väljer att stanna kvar i sin nya ägarorganisation. Vilket i vissa, svenska fall ska vara så få som 25-30% av originalstyrkan (!). Siffrorna som inkluderar en ledning som väntar in sin ”earn-out” efter 24 månader.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Strateger från Singular Studios, Fyr och Pineberry samlas i ny gruppering

Ernst & Young har över 700 kontor i 150 olika länder med 260 000 medarbetare. Bara i Sverige nyanställdes 600 personer 2019. Klassiska Ernst & Young berättade faktiskt redan våren 2016 om hur de format om sitt erbjudande för att kunna erbjuda e-handel, kundupplevelseanpassning och content i samband med sitt mer klassiska ekonomitjänsteerbjudande. Då såg de även till att partna’ upp med bl a Episerver och Adobe.

I samband med förvärvet ska Doberman också expandera till både Norge och Danmark. Precis som Capgemini och Accenture gjort med sina förvärv Idean och Fjord. Prislappen är okänd men Breakit har tagit fram uppgifter att den dessa dagar lär hamnat på mellan 40 till 50 Mkr baserat på vinstmarginal och EBITDA. E&Y stora ”revisionsbolagsnemesis” PwC har redan gjort sitt förvärv inom området. För mer än tre år sedan, i Stockholmsbyrån Pond med 50 anställda. De pratade första året om hur skulle sätta upp en egen 1500 kvadratmeter ”Experience studio” i Stockholm för att sälja de nya tjänsterna till alla PwCs kunder. Den storsatsningen lades ett år senare ned.

”– Många hade lagt ner en sån här affär [i Corona-tider], men för oss är det tvärtom .. ”Vi får se hur stor chocken för världen blir. Men om det är något våra kunder är i behov av just nu så är det hjälp med ’customer experice’ och digitalisering”

Säger Nordenchefen Jesper Almström i Dagens Industri. Doberman har de senaste åren tagit in ICA, MoMA, IBM, People People, Tele2, Telia, SR och SEB (som är bland de få som fortfarande satsar på labb) till egna kundlistan. Tidigare storkunden Arbetsförmedlingen står inte längre med bland referenserna. Doberman ska idag ha totalt 100 anställda och omsatte under 2018 116 Mkr med sin verksamhet i tre länder. Siffrorna för 2019 är ännu inte offentliga.