eZ går i Drupal 8:s fotspår, Static Site Generators svårslagna

In Headless / Decoupled CMS, Ibexa, Nyheter, Open source PHP, Static Site Generator, Teknik by MKSE.com Redaktion Martin Edenström4 Comments

Norska eZ baseras i sin senaste version även de på senaste Symfony 2 ramverket. Även den större förändringen i nyligen släppta Drupal 8. Symfony 2 är speciellt framtagit för att erbjuda prestanda från de 30 olika komponenter som ingår i PHP-ramverket.

eZ Systems kallar förändringen för den största på 12 år. Den inkluderar bland annat att gränssnittet lyfts ut i nya eZ Studio.

Men frågan är om det räcker. Många röster hörs just nu om att det inte duger med bara snabbare PHP. Det är språket och dess beroende av databaser som är problemet i sig. Rena Static Site Generators (eller Flat File CMS som de kallades sommaren 2014) tillsammans med externa tjänster och java-script är, oavsett CDN etc., upp till 6 gånger snabbare än alla typer av databasdrivna CMS. Och de är helt klart bland de mest efterfrågade webblösningarna i denna värld av one-pagers.

CMS kan inte konkurrera på den punkten. Det är idag främst en produkt för kunder som av hierarkiska och organisatoriska skäl måste skaffa ett corporate ”walrus CXM/CMS” (som tvivlarna börjat kalla dem).

0ggr
snabbare än CMS med CDN är Static Site Generators
eZ Systems produkt kommer i den nya versionen behålla sitt kommersiella open source upplägg som funkat i bl a Sydamerika. De gamla eZ versionerna utan Synfony kommer inte få några uppdateringar framöver.

Se allt om Static Site Generators

I MKSE kategorin för denna trend

Kommentarer

  1. Nu har du nog lite dåliga källor Martin. Första releasen av Symfony2 kom juli 2011 (och första stegen togs redan 2006), och är inte speciellt framtagen för Drupal 8. Sedan använder Drupal 8 strax under 10 komponenter (http://symfony.com/projects/drupal), inte 30.

    Och sedan är det lite gamla nyheter med EZ och Symfony – redan 2012 gick man ut och berättade om det (http://share.ez.no/blogs/ez/an-explosive-cocktail-symfony-and-ez-publish-5-joining-forces).

    Och gränssnitt och Symfony har inte så mycket att göra med varandra :-)

  2. Har jag alltså fel att EZ annonserade Symfony redan 2012? Läste du ens länken – det är alltså deras egen nyhet….

Leave a Comment