IT-konsult fakturerade hundratusentals kronor för att jävlas med Öppna Skolplattformen

In Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Liksom Microsofts syn på open source och Linux har Stockholms Stad och Skolplattformen i höst gjort en 180 gradersvändning och välkomnar nu plötsligt Öppna Skolplattformen initiativet. Detta då en ny grupp ansvariga tagit över. De insåg kanske att det varken var miljövänligt eller speciellt ”vuxet” att skriva ut metervis med A4 papper för att jävlas (det gällde 1800 A4-sidor bestående av epostloggar), eller hota med stämningar. Öppna Skolplattformen-teamet hade helt enkelt läst på och valt utnyttja svenska öppenhetsprincipen.

Det har tyvärr samtidigt inte inneburit att kostnaderna för IT-uppdragen och driften minskat inom staden gällande projektet. Snarare tvärt om, fram tills nyligen fakturerade de aktiva ramavtalsleverantörerna kontinuerligt även olika aktioner riktade mot Öppna Skolplattformen. Som TietoEvry som för den nätta summan av [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]80 konsulttimmar, eller ca 100 000 SEK erbjöd sig ”kryptera” den JavaScript som deras egen site använder. Som Stockholm Stad direkt köpte in. Dessutom har de tagit 200 376 SEK för en ”stressanalys” i samband med arbetet.

Det avslöjar nya dokument som Öppna Skolplattformen utvecklarna begärt in i september. Öppna Skolplattformen utvecklarna påpekar även att det inte var någon som helst kryptering staden betalade för, utan istället så kallad obfuskering. Ett sätt att försöka dölja vad deras kod gör. Det tog dem fem timmar att nysta ut detta och göra plattformen tillgänglig igen.

TietoEvry var tidigare i blåsväder då det visade sig att de tagit betalt för motsvarande 115 års utveckling i miljardkostnaderna kring Skolplattformen. Stockholms stad handlade förra året upp konsulter för 2400 SEK i timmen för att jobba i 8-9 månader heltid på Skolplattformen.[/ppp_patron_only]

Vi har mer på samma ämne:  Stockholms Stad får ut nytt approjekt på tid och budget