Mycket att vinna på fler kundrecensioner för svenska e-handlare, menar ledande norska Lipscore

In CXM, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

MKSE.com Norge ✕ Sverige: Norska Lipscore Ratings & Reviews vill gärna nå ut till fler i Sverige. I samband med detta har man tittat närmare på hur olika svenska e-handlare hanterar och presenterar kundrecensioner i mars 2021. Det visar sig att 45 procent av de undersökta e-handlarna visar inte kundrecensioner överhuvudtaget, medan 34 procent har svårt att få kundomdömen i sina webbutiker. Det överraskar MKSE.com martech- och Norge-expert Ole Martin N. Evensmo från Springboard Martech som analyserat datan.

”- Produktrecensioner har en mycket positiv effekt på konverteringsgraden, SEO och kundförtroendet, något som bidrar till ökad omsättning. Det har varit ett av Amazons fokusområden i många år. Det överraskar mig att svenska e-handlare inte satsar mer på detta.”

Evensmo har jobbat med företag som Elgiganten [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]Nordic och Komplett menar att svenskarna halkar efter sina grannar i väst.

”- Jag ska inte påstå att alla norska webbutiker är bra på det, men jag ser en viss skillnad. I Norge har kända företag som Blivakker/Cocopanda, Jernia och Elektroimportøren satsat mycket på kundrecensioner och det har nog påverkat resten av den norska marknaden.”

De mest omogna har ingen lösning för ratings och reviews alls. De ser ofta inte värdet eller så är de rädda för negativa recensioner från kunderna. De som är lite mer mogna öppnar upp för omdömen, men vet inte tillräckligt om området och väljer en ineffektiv lösning, menar Evensmo.

”- Bra webbutiker har ofta en total response rate på över 20 procent. Det medför att man inte bara får ett signifikant antal recensioner på sina mest sålda produkter, men över stora delar av sitt sortiment.”

Med en så hög response rate börjar recensionerna bli intressanta även från ett strategiskt perspektiv. Henning Frettem, CEO på Lipscore som har beställt undersökningen, erfar att det tar tid att se alla möjligheter.

”- Det vi har sett det senaste året i Norge är att enstaka kedjor och webbutiker har börjat jobba strategiskt med att utnyttja all data de får från kundernas recensioner. Då går kundernas texter och stjärnor från att vara nyttigt innehåll för kunderna, till något som även skapar värde för ledningen och de som styr sortimentet. Ingen tjänar på missnöjda kunder och dåliga produkter.”

[/ppp_patron_only]

Vi har mer på samma ämne:  Blir det norska Kompletts e-handel eller svenska Netonnets plattformsval?