NoA köper upp Oakwood, så mycket betalade koncernen

In Nyheter, CXM, E-handel by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

NoA går nu idag ut med nyheten att de köper upp, det som i pressmeddelandet kallas, ”e-handelsbolaget Oakwood”. Design och UX-fokuserade byrån Oakwood gjorde en pivot för 14 månader sedan och arbetar idag med kunder som Redeye, Gina Tricot, Fjällräven, Aco, Paula beachwear, Sniph och 24Storage.

Förvärvet av Oakwood ska komplettera NoAs befintliga satsning på affärsområdet digital commerce och ”varumärkesdrivande e-handel”. Inom e-handel behövs det täppas till hål. Där finns sedan tidigare främst Making Waves (Episerver Commerce) och några få projektlednings/CRO-delar från t ex Peregrine och de andra uppköpta NoA Connect / NoA Consulting byråerna (performance marketing-byrån Proletar).

Men NoA får inte tillgång till tekniken genom förvärvet. För Oakwood ställde om sitt erbjudandet helt mot design för bara ett år sedan. Efter några ekonomiskt tunga år på ”olika verksamhetsben”. De skulle även ägna 2020 åt att anpassa sitt erbjudande till strategisk ”rådgivning till retailbolag”. De ville bli en strategisk design/UX-part för alla växande inhouse martech och e-handels enheter hos större svenska kunder. Ingen dålig ide, det kreativa och UX är den svåraste biten att hålla motiverad för alla inhouse marketing / marknadsavdelningar idag. Samtidigt som behovet av andra roller kraschat helt och ej efterfrågas av de största reklamköparna längre.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Outdoor-varumärket handlar upp ny e-handelsplattform, ut med Shopify Plus

Oakwood har tidigare främst designat en mängd retail- och new fashion e-handel. Gör teknik och övriga roller i t ex Centra-projekt har de under senaste åren jobbat tillsammans med Centra själva och dess utvecklare/SaaS-admins, Beyond Retail och Ateles. Oakwood Creative AB omsätter 23,6 Mkr och gick med hela 7,2 Mkr i vinst brutna 2020. Det tyder historiskt (motsvarande affärer/storlek/lönsamhet, perioden 2016-2020) på en uppköpsskilling om mellan 60-80 Mkr.

” – Efterfrågan på e-handelslösningar som inte bara är e-handel, utan också en upplevelse som i sig själv skapar konkurrenskraft, har ökat enormt den senaste tiden. Att bli en del av NoA gör att vi nu kan ta tillvara på vår fulla potential och komplettera vårt erbjudande med all annan kompetens i NoA- huset. Vi har de senaste åren förädlat hur design och teknik tillsammans skapar unika kundupplevelser och affärsnytta, kunskap som tillsammans med NoAs kompetens inom teknik, digital marknadsföring och kommunikation kommer utgöra ett komplett och unikt erbjudande inom digital commerce.”

Säger Sebastian Broms, grundare och VD för Oakwood. Thomas Høgebøl säger att:

” – Vi är mitt i bygget av ett nordiskt powerhouse inom digitalisering och kreativitet och där är förvärvet av Oakwood självklart då vi ser dem som en av Sveriges mest intressanta aktörer inom e-handel. Hela idén med NoA är att samla alla de bästa kompetenserna under samma tak och tillsammans kunna generera tillväxt i kundens hela affär. Våra kunders behov av rådgivning och kompetens inom e-handel växer explosionsartat och med Oakwood som en del av NoA ser vi fram emot att ytterligare stärka vårt existerande erbjudande inom digital commerce, säger Thomas Høgebøl, styrelseordförande i NoA koncernen.”