Salesforce Prediction Builder AI vet när en kund är på väg att lämna

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CRM Customer Relationship Management, CXM, Nyheter, Online Marketing, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under första SIME Summer som pågick i veckan tog sponsorn Salesforce med nordenchefen Baman Motivala tillfället i akt att utbilda deltagande CDO:er och CMO:er i AI’s funktion, nytta och betydelse inom egna produktsviten under Digital Marketing passet.

Salesforce har tidigare ofta påpekat att egna Einstein AI är utmärkt för att analysera egen CRM-data och för kundtjänst därefter assistera inom next-best-offer och tänkbara scenarios ett samtal kan ta och tilläggstjänster en kund kan vara intresserad av. Men det går även att använda AI för saker som ”churn” för en telco (kunder som lämnar).

Det finns numera förinställda exempel via Salesforce Einstein Prediction Builder där faktorer som:

  • Kundbeständighet (tenure)
  • Pengar ut/in
  • Geografi
  • Tillgångar
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Finansinspektionen senaste myndigheten som satsar på ett amerikanskt Pega low-code verksamhetssystem

..och en mängd annat från en telco-aktörs CRM om en användare hämtas ut och matchas mot kunder som lämnat företaget tidigare (churn’at). För att därefter automatiskt kunna ge varningar till support/sälj i realtid om kunder som kan vara på gång att lämna (se bild). Salesforce var tydliga med att påpeka att har Salesforce Einstein Prediction Builder en gång satts upp går det att använda samma intelligens, hela tiden självlärande och kontinuerligt förbättrande algoritmer, i andra listor, sammanhang och för andra delar av Salesforce portfolion. Med andra ord, en vända ”AI-inställningar” ska räcka länge.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Newport till 30 länder med Voyado CRM-satsning

Utöver egna CRM-datan baseras exemplet även på data som Einstein själv tar in från andra vertikalkollegor runt om i världen som använder Salesforce.

Möjligheterna med ett CRM blir givetvis fler än de inom ett renodlat CMS, där har de tidigare AI-exemplen handlat främst, och nästan uteslutande, om bildigenkänning och inom ett DAM hantering som taggning av större mängder media.

Alla AI / Machine Learning investeringar och digitala projekt som pågår runt om i Sverige

MKSE.com har samlat på sig en lista med alla investeringar.