Stöd som SketchFlow borde effektivisera wireframes-produktionen rejält

In Microsoft .NET, Nyheter, Play-kanal / Multimedia by MKSE.com Redaktion Martin Edenström6 Comments

I anslutning till CMS-skolan och inlägget om wireframes-stödet BalsamIQ måste jag passa på att berätta om kommande verktyget SketchFlow på Silverlight 3. Där har Microsoft tagit webbprototypandet ett steg längre. Verktyget fungerar som ett "mer socialt" wireframes mockup-verktyg. Gott stöd finns även inkluderat för att tydliggöra och redovisa webbprototypernas sammanhang och länkar. Förhoppningsvis har vi snart sett de sista webbyråtidsuppskattningarna där "informationsarkitektens" för en fyrsiffrig timkostnad producerar wireframes under lika... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & publicisten Martins Patreon at SEK1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. Wireframes är ett fantastiskt hjälpmedel för utvecklingen av en webblösning och det här ser ju helt klart lovande ut. Generellt tycker jag att det läggs för mycket tid och budget på Idédesign och fullt utgjorda designskisser när det egentligen räcker med ett väl beskrivet koncept, ett designramverk och en bra interaktionsdesign. Min erfarenhet är att en duktig Interaktionsdesigner med teknik och processförståelse kan ta konceptet betydligt längre än vad en duktig designer oftast levererar. Tror att vi kommer se mer av interaktionsdesign och mindre av design när UX-tänket på allvar börjar få fäste i Webbsverige.

 2. Det är för att sänka projektkostnaden och höja kvaliteten som man gör wireframes. Om man inte arbetar så med användbarhetsteknikerna så har man nog missuppfattat något.

  Intressant dock: Vem får fyrsiffriga timpriser för en interaktionsdesigner idag? Halvera så ligger du närmare, skulle jag tro (vilket är lågt).

 3. Jag har sedan 2008 i två 4000+ timmar projekt (projekterade från Stockholm) tagit in tre byråer som för sina ”seniora” IA tagit exakt eller lite mer än 1000:-.

 4. Wireframes har fått lite ”förstudiestatus” hos webbprojekt-stakeholders. Det tillåts lägga tid på wireframes då det blir en milstolpe styrgrupper m fl kan ta till sig i projektgranskningen. Detta har ägarna av t ex byråerna i ”Resumé Månadens webb” inte varit sena med att ta rygg på och arbetsuppskatta/prissätta efter.

  Är inte med på skillnaden med termen UX mer än att den är poppis att använda ”over there”, men ska kika närmare på det.

 5. Att en senior IA vill ta +1000 är väl ok tycker jag, även om jag undrar om de får det idag? Men inte skulle de sitta o göra ut wireframes väl? När konsultmäklarna letar runt accepteras timpriser på helt andra nivåer för utbildade konsulter m två, tre års erfarenhet.

 6. Man får inte glömma att det ryms rätt mycket inom begreppet wireframes. Allt från grova konceptskisser till detaljerade tillståndsbeskrivningar på site- och komponentnivå.

  Det som allmänt kallas för ”wireframes” ser helt olika ut beroende om de kommer från en reklambyrå, från en webbyrå åt designhållet eller från en dylik med teknikinriktning.

  Ett av flera syften med att ha godkända wireframes som milstolpe är givetvis att korta tiden som spenderas i den avslutande designfasen. (Designen har ju varit igång sedan start, med moodboards och uppsättande av designramverk.)

Leave a Comment