Svenska myndigheter vill inte röja IP-adresser, lämnar Google Analytics för Matomo

In AI, Machine Learning, Botar, Analys / Statistik, Content Marketing, CXM, Lojalitetsprogram, Nyheter, Offentlig sektor, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Intresset för att lämna Google Analytics data- och webbanalystjänster har ökat kraftigt bland de svenska myndigheterna. Idag visar det sig att SPV, Statens tjänstepensionsverk, byter till en Matomo Cloud-tjänst tillhandahållen av digitalpartnern Whitespace. Tidigare har Skatteverket och Datainspektionen valt Matomo framför Google och Arbetsförmedlingen ska utvärderat produkten för flera egna satsningar länge.

Även svenska Digitalist har under 2021 berättat om ett stort intresse i svensk offentlig sektor. Flera svenska myndigheter valde runt sportlovet att “anmäla sig själva och stänga av Google Analytics”. De behövde akut bli bättre på att anonymisera all data som skicka till, från och kanske även vidarebefordras i tredjehand från svenska myndigheter. En utmaning för svenska myndigheter är enligt experten Tomas Persson på Digitalist att GDPR-beroende IP-adresser “röjs” på flera sätt i det kluster av infrastruktur GA använder.

Även en anonymiserad, svensk IP-adress skickas över Atlanten till Google. Och trots att den den aldrig “används” kan den ändå definieras som “personuppgift röjd” enligt EU. Vilket i teorin kan leda till juridiska konsekvenser som

Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
Vi har mer på samma ämne:  Arbetsförmedlingen berättar mer om egna Pega CRM och Case Management-projekten

Är du redan medlem, med utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.
This content is available exclusively to members of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at €0 or more.