Svenska myndigheter vill inte röja IP-adresser, lämnar Google Analytics för Matomo

In AI, Machine Learning, Botar, Analys / Statistik, Content Marketing, CXM, Lojalitetsprogram, Nyheter, Offentlig sektor, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Intresset för att lämna Google Analytics data- och webbanalystjänster har ökat kraftigt bland de svenska myndigheterna. Idag visar det sig att SPV, Statens tjänstepensionsverk, byter till en Matomo Cloud-tjänst tillhandahållen av digitalpartnern Whitespace. Tidigare har Skatteverket och Datainspektionen valt Matomo framför Google och Arbetsförmedlingen ska utvärderat produkten för flera egna satsningar länge.

Även svenska Digitalist har under 2021 berättat om ett stort intresse i svensk offentlig sektor. Flera svenska myndigheter valde runt sportlovet att “anmäla sig själva och stänga av Google Analytics”. De behövde akut bli bättre på att anonymisera all data som skicka till, från och kanske även vidarebefordras i tredjehand från svenska myndigheter. En utmaning för svenska myndigheter är enligt experten Tomas Persson på Digitalist att GDPR-beroende IP-adresser “röjs” på flera sätt i det kluster av infrastruktur GA använder.

Även en anonymiserad, svensk IP-adress skickas över Atlanten till Google. Och trots att den den aldrig “används” kan den ändå definieras som “personuppgift röjd” enligt EU. Vilket i teorin kan leda till juridiska konsekvenser som

Hit men inte längre. Du måste vara medlem för att ta del av hela artikeln. Det är gratis initialt och börjar därefter på den överkomliga summan av 19:- SEK i månaden. Pengen går till drift och licens för att driva MKSE.com. Du kan betala en-klicks via ApplePay, Paypal eller kort. Stort tack för din förståelse och ditt stöd!
This content is available exclusively to members of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at €0 or more.