Telia.se öppnas på design av nya byrån, aktiverar Adobe CXM

In Adobe AEM, Java, Nyheter, Teknik by MKSE.com Redaktion Martin Edenström6 Comments

Telia.se har fått en ny startsida. Det brukar bli rätt omtalat då Telia gör om sin front. Trots att sökmotorer gjort den generella startsidan allt mindre betydelsefull ska startsidan inom telekombjässen fortfarande vara en ”big deal”. Väldigt många stake-holders ska enligt uppgift involveras och det tar sin tid. Involverade affärsområden ska utses, och många ska tycka till om UX och formval.

I det omfattande projektet på flera tusen timmar fick byrån Ziggy ta stort ansvar denna gång. Tidigare har Ottoboni och DDB haft designansvar. De tog i sin tur över från svenska lilla CP+B.

Projektet har även pågått ett tag. Ziggy berättar de har fakturerat kunden och jobbat på startsidan början av 2015.

Adobe Digital Marketing används via svitprodukten Tag Management. Den ska hjälpa Telia löpande lära sig mer om kunderna. Även Visual Website Optimizer och Adobe Omniture används för att kontinuerligt testa den nya skapelsen.

Syftet med denna version av Telia.se var enligt briefen att ”skapa bättre enhetlighet och strategi för arbetet med användarupplevelsen”. Hur tar vi det av resultatet då? En del som faktiskt syns utåt är den nya toppmenyn. Det blev en icke-dropdownad, fetare version med tre huvudnivåer och tre undernivåer samt med extraval till höger.

2018 ska hälften av Telias försäljning ske online, enligt en plan som lades fram i slutet av 2014.

Tekniskt, backend har det fortfarande inte blivit några större förändringar inom Telia.se. Systemen anropas fortfarande från en mängd olika platser (ofta skräddarsydda lösningar, som det sett ut sedan 90-talet) och källkoden skvallrar om Agora som håller ihop allt tillsammans med Friendly-URL:s.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Stockholm trotsar börsfrossan, fler byråförvärv och digitalsatsningar

Kommentarer

 1. Ziggy har säkert gjort ett jättebra jobb, men just toppmenyn som du lyfter fram här byggde jag och den har varit ute sedan hösten 2013.

  Dock med den skillnaden att menyn inte längre fungerar om javascript skulle fallera, det fungerade tidigare med fallback till hover-meny.

 2. Aj då. Vi får pinga @zackrisson och @ziggycc för att lyssna vad som gått galet/kan buggfixas. Det var just menyn de lyfte fram när Ziggy skulle exemplifiera ”bättre enhetlighet och strategi för arbetet med användarupplevelsen”.

 3. De har lagt till funktionen Tjänster i toppsektionen, den som droppar ned några val av tjänster, den är ny så vitt jag vet. :-)

 4. Ziggy har varit Telias strategiska digitala byrå sedan hösten 2014, vi har gjort en mänga olika projekt tillsammans, startsidan är ett av dem. Delar av det vi designat för Telia har implementerats och lanserats, men inte allt, det gäller även menyn.

 5. Jadå, det är en massa nytt på startsidan, det blir spännande att se vad som kommer framöver! Telia har alltid kul grejer på gång!

  Tänkte mest på Martins beskrivning: ”En del som faktiskt syns utåt är den nya toppmenyn. Det blev en icke-dropdownad, fetare version med tre huvudnivåer och tre undernivåer samt med extraval till höger.”

  Just den menyn är ju inte ny, den har varit ute sedan 2013.

Leave a Comment