80% av alla Front-end utvecklare föredrar React.Js och Angular.Js

In Analys / Statistik, API, Javascriptramverk, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Vi visste att de var populära i utvecklingskretsar, men att de skulle stå för en så pass betydande del av all gränssnittsutveckling 2016/2017 är fascinerade. Speciellt som det finns en ständigt tilltagande marknad med hundratals olika javascriptramverk och olika kataloger att välja från.

Mjukvaruföretaget TestProject utförde i höstas en studie med 957 svarande (2735 tillfrågade) beställare av denna typ av tjänster. De representerar webb front-end utvecklare, full-stack utvecklare (om dessa existerar, vilket är en separat debatt), ”software team leaders”, Q/A automation team leaders, test automation engineers och olika roller inom management av frontend.

Mellan åren 2010-2016 har Angular.Js framework och React.Js library tagit över något enormt. De stod för hela 80 procent av all front-end utveckling.

De båda passar även väl ihop. Många deltagare i studien uppgav att de använder Google-backade AngularJS 1.XX för äldre produkters utveckling och ReactJS för utveckling inom modernare projekt. Youtube, Freelancer, Istockphoto och Skystore är till stora delar byggda på senaste Angular.Js. Instagram, Airbnb, New York Times och Facebook är till stora delar byggda på React.Js.

AngularJS bygger på mycket tätt kopplad arkitektur samtidigt som Facebooks välputsade och väldokumenterade bibliotek React.JS ska erbjuda större frihet att välja för utvecklare.

Andra ramverk hade totalt strax under en tredjedel av dessa tvås popularitet och på fjärde plats kom Vanilla JS före det tidigare decenniets dominant jQuery.

0%
förespråkar enhetstest av gränssnittsutveckling

Samtidigt visade rapporten att ett antal ramverk för enhetstest av gränssnitt (som 84% vill utföra) även tagit över. De är Mocha, Jasmine och Karma (se bild).

Alla som bygger React.js front

Håll koll på det senaste inom javascript bibliotek och script. Här listas alla nyheter.

Leave a Comment