Amazon-domen kan leda till att hundratals svenska myndigheter bötfälls

In Analys / Statistik, CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Samtidigt som AWS, Azure och GCP visar upp enorma tillväxt- och lönsamhetssiffror från andra kvartalet om:

  • AWS (59 miljarder dollar intäkt, växer 37% år-till-år) siffrorna fortsätter accelerera
  • Azure: (35 miljarder dollar intäkt, växer 45% år-till-år) stabila siffror
  • GCP (med GSuite) (19 miljarder dollar intäkt, växer 54% år-till-år) visst ökade siffror 

Förses den förstnämnda med en ”blygsam” EU-bot om 7 miljarder SEK nu i augusti. Boten på 7 miljarder kommer från organet CNPD till Amazon för att de inte följt GDPR. Det är den största utdelade boten. Tidigare ”ledde” Google med en bot om 50 miljoner EUR från Frankrikes CNIL. Även H&M och Tim, British Airways samt Marriott finns med på den topplistan. Marcus Österberg på Webperf berättar att han får lite magknip när han tänker de drygt 100 aktörer i offentlig sektor som valt Siteimprove Analytics och[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]:

”- Kanske först nu inser att de slarvat med att ta reda på att den tjänsten har både Amazon och Cloudflare som underleverantörer. Varken Amazon eller Cloudflare är dock förenliga med EU-medborgares rättigheter eftersom de lyder under amerikansk lagstiftning före EU:s. Något vi vetat om sedan Schrems 2-domen förra sommaren.”

Enda lösningen enligt Marcus är att Siteimprove måste sluta använda amerikanska molntjänster som Amazon AWS. Att Amazon enligt GDPR inte får lov att återanvända redan insamlade personuppgifter till andra syften än för det de samlades in ska Amazon bemött med:

”Vi anser att CNDP:s beslut saknar grund och avser att försvara oss kraftfullt i den här frågan”.

[/ppp_patron_only]
Vi har mer på samma ämne:  fastighetsmäklaren DNB Eiendom släpper nytt på React i Azure/Docker/Kubernetes