Doberman och Hyper Island-veteran öppnar ”aldrig tidigare skådad konstutställning”

In CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Doberman, Hyper Island och Milou-veteranen Danne Håkansson har öppnat upp om sin parallella karriär. Som konstnär. Och hur livet de tre senaste decennierna på några av landets mer namnkunniga webbyråer lett han dit. Den nya utställningen som öppnar inom kort i Karlskrona lovar mycket:

” – Som den marknadsförare jag fostrats till så har jag ägnat en hel del tankar kring paketeringen. Jag kan idag säga att det finns ingen konstnär som paketerat det så här bra. På riktigt. Ni har aldrig ens varit i närheten av detta när ni kollat tavlor på vernissage, gallerier osv.”

Vilka svenska bolagsledningar har redan spenderat för mycket pengar på metaverse och mindre taktiska digitalbeslut? Leta i MKSE.com innovation tech nyhetskategori. Öppen gratis under en begränsad period.
Den 6/10 – 9/11 öppnar en ny utställning på Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Vernissagen äger rum den 5/10, kl 16-19. En ytterligare utställning kommer på Öland senare i höst. Historien som lett fram till Oktoberutställningen är konst i sig. Ett stycke svensk och samtidigt personlig internethistoria med mycket nostalgi. Danne skriver till MKSE.com:

”I min ungdom så målade jag tavlor. Jag hade förmånen att ha en egen ateljé, då min farsa ägde en fastighet på industriområdet i Färjestaden, på Öland. Jag målade en hel del och rökte Camel utan filter. Sen blev det lumpen. Så målandet kortades ner till sporadiska helger, när jag hade permis från att vakta fartyget.

Sen, 1996, flyttade jag till Karlskrona och började jobba på ett film & tv produktionsbolag som hette Decam. Där jobbade jag som designer. Jag skulle designa det som då benämndes “webbsidor” och, eftersom CD-Rom var stort då, programmera i ett program som hette “Director”

Sedan blev jag värvad av en nystartad skola inomn “nya medier”, den hette HYPER ISLAND – och startades av David Erixon, Jonathan Briggs, Lars Lund och Staffan Hildebrand, vad jag fick veta. På den tiden fanns det ett produktionsbolag vid sidan av skolan. Vi som jobbade på produktionsbolaget blev också lärare på utbildningen. Jonathan, som hade, och fortfarande har, en digitalbyrå i London, som heter The Other Media, var väldigt passionerad kring revolutionen av nya medier och vi som jobbade på produktionsbolaget fick åka över till dem och hjälpa till ibland. Jag har en story kring när jag designade webbplatsen för det otroligt anrika “Lord’s Cricket ground”.
—-
Passus
Min förvåning, och min humor, blev sjukt glad när jag fick veta att en av mina dödspolare hemifrån Öland skulle ingå i Crew 1. Massa galenheter.
———
Men. Produktionsbolaget gick dock inte riktigt topppen. En dag blev vi inkallade till ett möte där vi blev informerade om att bolaget, HYPER ISLAND PRODUCTIONS, skulle gå i konkurs. Alla blev mer eller mindre förfärade. Jag, som nu helt var i det digitala, satt och lyssnade, funderade och sa sedan starkt och bestämt “vi startar en ny byrå, men gör inte misstagen vi har gjort här. Jag fick med mig fyra st. Vi åkte nästan omgående till en avskild restaurang och började smida planer. Vi ville ju komma igång fort. David hade ett vilande, enskilt bolag, som hette DOBERMAN. Vi tyckte alla att det lät bra som fan. En följeslagare som ser till sin husse/matte. Där och då startades DOBERMAN.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  EY Design Studio växer via två förvärv, samlar UX under samma tak

Vi fick en hel del attention på den tiden, och vi låga i framkant med digital design. Vodafone uppmärksammade detta och vi sålde bolaget till dem 1999.
Efter det var det high life i några år. Vi levde och jobbade, i ett sammelsurium. Jobba, jobba, gå ut på krogen, ta med laptopsen, jobba och spåna på krogen. Efterfest. Gå tillbaka till DOBERMAN och sova under skrivbordet. Vakna. Rinse and repeat. Makalöst härlig tid.

2003 blev Vodafone Sverige uppköpt helt av Vodafone. Tidigare hade de inte ägt mer än – tror det var nånstans kring 70%. Det innebar att nu då de införskaffat 91,5%, så blev det ett helägt dotterbolag. Det kom in en ny styrelse vilka granskade affären. De tyckte att -men vafan, DOBERMAN, det är ju ingen kärnverksamhet. Så de bara lade ner oss, rakt av. 44 anställda på tre orter, Karlskrona, Stockholm, Malmö.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Skolklockan ringer på digitalbyrån, vinner hela Region Kronoberg

På ungefär samma sätt som när DOBERMAN startades så drog jag ihop några som jag verkligen gillade. Det blev startskottet för Milou Communication. Stockholmskontoret köpte ut DOBERMAN från Vodafone och fortsatte resan på sitt sätt.

Vi döpte oss till Milou, på samma grund som tidigare. En hund som alltid är trogen sin matte/husse – men som ofta vet bättre och styr i rätt riktning. Milou har också varit en otrolig resa. Från fem stycken till 32, som mest.

Ok, det blev jäkligt mycket bakgrundsinformation nu.
MEN. Nu är det så att jag känner att jag vill tillbaka lite till det traditionella. Jag jobbar fortfarande på Milou, men jag vill också göra saker som är mer beständigt än webbplatser, self-service portaler och annat mer “flyktigt”.

Så, jag kommer ha en utställning på Litorina Folkhögskola, i Karlskrona den 6/10 – 9/11. Men själva vernissagen kommer äga rum den 5/10, kl 16-19. Nästa utställning blir på Öland, senare i höst.

Denna utställning handlar om saker som hänt i mitt liv, där jag varit med i alla situationer. Fraser som förstärker själva motivet. Så jag har målat ett gäng tavlor, som alla har en tryckt text på sig, från dessa situationerna, för att få uttryck både genom måleri, men också text. Det är lite av en kombination av lärdomarna jag fått mellan analogt och digitalt.

Jisses, vilket långt brev detta blev. Men, jag skulle bli så in i fanders glad om ni skulle vilja uppmärksamma detta på något vis.

Som den marknadsförare jag fostrats till så har jag ägnat en hel del tankar kring paketeringen. Jag kan idag säga att det finns INGEN konstnär som paketerat det så här bra. På riktigt. Ni har aldrig ens varit i närheten av detta när ni kollat tavlor på vernissage, gallerier osv.

Igen, som marknadsförare, jag lovar att ni aldrig sett nåt liknande.”