Drupal 8, ”Worth waiting for”?

In CRM Customer Relationship Management, Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Så kom den då till slut, Drupal 8 har ikväll släppts och historiens mest försenade produktlansering är äntligen över.

Acquia, Drupal Association och co. har uppdaterat Drupal.com med 8-fokus och nya referenser. Ingen av referenserna på just version 8, men det är Harvard, NBC, Weather Channel, Tesla, Princess Cruises (trots att just Drupal där enbart används för interna system ombord på vissa färjor – Princess.com är fortfarande en Percussion CMS användare, något som även Matt Mullenweg, WordPress grundare roat sig åt) och White House (sex år gammalt projekt) som numera är casen utåt.

Sedan tre veckor tillbaka har releasefester planerats världen över. De pågår i skrivande stund. I Sverige hålls en av dessa av fanboysen på Wunderkraut, de berättar de har tagit fram en uppdaterad Captain Drupal serietidning och Drupal 8-öl kvällen till ära. Den senare har passande nog även försetts med kvicka sloganen ”Worth waiting for”.

0st
fler deltagare intresserar sig fortfarande för Hubspots personaliserings och MA-produkter

captain drupal

Här är en sammanställning över Drupals 5 år långa, historiskt tidskrävande resa fram till version 8. Version 7 RC kom ut år 2010, i digitala sammanhang enormt länge sedan:

 • Vintern 2011 – ”Drupal 8” begreppet myntas i samband med att 2009-2010 års beta- och RC-releaser av version 7 släpps i helt skarp slutversion hösten 2011. Flera nyckelpersoner, vissa svenskar, rekryteras för utvecklingen
 • Årsskiftet 2011/2012 – Ett slutansvarigt arkitektteam för Drupal 8 bestäms
 • Vintern 2012 – Stora delar av Acquias 199 Mkr riskkapitalvända baseras på löftet om Drupal 8
 • Våren 2012 – Gissningar om Drupal 8 release datum under nästa år (2013) uttalas officiellt av flera på hög nivå
 • Hela 2013 – Drupal 8 och dess delkomponeneter omtalas på flera konferenser och Drucons
 • Sommaren 2013 – Drupal 8 Alpha version släpps
 • Hösten 2013 – Communityt är i uppror över Dries Buytaert och Acquias fokus på främst betalande Enterprise kunder. Drupal 7-baserade alternativet Backdrop CMS släpps av tidigare Drupal 7-arkitekterna Nathan Haug och Jen Lampton (ligger nu i version 1.2.2)
 • Hösten 2013 – Utbildningsfilmer om Drupal 8 börjar produceras
 • Hösten 2014 – Våren 2015 Drupal 8 Beta släpps i 8-9 olika versioner under perioden (slutar i betaversion 16 efter sommaren 2015)
 • Vintern 2014 – Acquia tycker utvecklingen av får för lite fokus av communityt. I sammanhanget snåla ”morötter” erbjuds.
 • September 2015 – De första Drupal 8 webbarna i Sverige på Drupal 8 beta versioner släpps
 • Oktober 2015 – En första RC version släpps av Drupal 8
 • November 2015 – Under sex hela år har Drupal 8 begreppet behandlats innan lanseringsdatum nu sätts
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AI överallt på årets stora Drupal Drupalcon, KitKat och Jägermeister på stora scen

Kommentarer

 1. Jag vet inte om försenat är rätt ord det har ju inte satts ett releasedatum som inte hållits (alltså det enda datumet som sagts va det som va igår) man har alltid sagt att den släpps när den är klar. Så historiens mest försenade projekt tycker jag INTE man kan påstå. I så fall förstår man inte begreppet försenad.

 2. Varför hette #celebr8d8 #drupal8 ölen ”Waiting for..” då?

 3. Det är klart att alla har väntat och hjälpt till för att det ska bli klart även fast vi inte vetat vilket datum det skulle bli klart, men det är inte samma sak som försenat eller hur?

 4. Vi som jobbar med Drupal vet att åttan inte är försenad, vilket också Martin vet. I vilket fall – det är grymt kul att åttan nu officiellt är släppt, nu ska vi se till att bygga grymma webbplatser på det också :-) (I vår värld är det inte så konstigt att det inte finns några starka referenscase på d8 ännu – den kom ju precis ;-))

 5. Eh…kanske för att det är så den klassiska ölreklamen går…

Leave a Comment