Fokus på startup-mentalitet och innovation kostar URs VD jobbet

In CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Utbildningsradion (UR) sparkar sin VD Christel Tholse Willers efter hård kritik från de anställda. VDn har ett längre tag anklagats av upprörda medarbetare för att lagt för stora delar av UR:s bidrag och pengar på dyra managementkonsulter inom t ex innovation, UX och service design thinking.

Christel Tholse Willers ska haft styrelsens godkännande att leda en omfattande omorganisering av UR. Syftet var att skapa ett mer innovativt företag, skriver Resume. Liksom i andra ”service design” och ”design thinking” fall var förebilden innovationsarbete enligt den modell mer agila startups som Spotify och King forumlerat. Men URs arbete ska, enligt medarbetarna, enbart lett till att det:

”Skapades en managementtung organisation där pengarna går till konsulter i stället för innehåll.”

Vilket i sin tur ledde till splittring och:

”Söndrad gemenskap mellan URs medarbetare.”

URs styrelseordförande är sedan ett tag tillbaka Lisa Lindström, VD för Doberman. Doberman ska de senaste åren även fakturerat Sveriges Radio och UR för olika typer av övningar och omfattande konsultationsarbete. Inom Doberman finns numera tidigare UR-medarbetare på strategiska poster anställda. Även startup-hubben Epicenter, kända för sina ”innovationsövningar” med service design-byråer som Doberman, har representanter som sitter med i URs styrelse.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Convendum satsar digitalt, mycket för Webicient att göra

Christel Tholse Willers kom till UR för två år sedan med en bakgrund i Dobermans andra kund SVT. Doberman fick nyligen kritik för sitt arbete för Arbetsförmedlingen där hela 10 Mkr lades på Platsbanken och externwebbens service design och UX. Trots det blev medborgarnas slutgiltiga tjänst vid mätningar hela 22% sämre och stora delar av det nedlagda arbetet gick inte att använda i praktiken.