Ghost.org grundare: Vi ligger 3 år före WordPress

In Nyheter, Open source PHP, Övriga / Custom CMS, Static Site Generator by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

En tvärsäker spådom inför 2016 är att det kommer fortsätta diskuteras static site generators, flat file CMS och döden för PHP, .NET och java som en teknik besökare ska ta del av.

600 procent snabbare webbplatser är vad alla produktägare vill ha. Det går inte att skämta bort att den statiska webben och att javascript-baserade lösningar som Node.js har en framtid. Till skillnad från databasen.

Några dagar efter att WordPress avtäckte Calypso, kanske företagets mest fundamentala förändring sedan starten för tio år sedan, kommenterar WordPress-avhopparen John O’Nolan produkten.

Det är betydelsefullt eftersom O’Nolan för tre år sedan startade Ghost.org. Den kanske största och mest välkända aktören skriven med javascript/Node.js som sedan starten fokuserat på prestanda.

0,91 Mdr
värderades Automattic / WordPress till i våras

O’Nolan påstår att de 36 månaderna inneburit en mängd ”trial ’n error” som lett till erfarenheter och förbättringar för egna produkten. Nu när WordPress kryper till korset och separerar WordPress API med en tillhörande fetklient (samt framöver möjligheten att trycka ut innehåll på en mer statisk webb?) ligger de år före.

Lösningen anses kommit för sent och vara alltför begränsad.

Med fetklienten Calypso undrar han dessutom vilken roll som återstår för miljardbolaget WordPress? Företaget har försökt vara e-handel, CMS, bloggplattform och mycket mer utan att aldrig riktigt vara bäst, bara störst, anser O’Nolan.

Det går att hålla med. Separeras WordPress älskade gränssnitt, den tveklöst främsta egenskapen idag, från fronten samt hamnar i en fetklient försvinner produktens själ. Men å andra sidan är det framtiden för trafikintensiva webbplatser utan alltför avancerat dynamiskt innehåll.

Hos t ex svenska Episerver har man sedan länge fått se fronten gå förlorad för att kunderna vill se ökad prestanda och slippa betala Akamai ännu mer. Det gäller kunder som Expressen.se och DN.se.

Det bästa med Calypso enligt Ghosts upphovsman är att en hel värld av javascriptare nu äntligen kan ta del av plattformen.

Leave a Comment