LunarStormare får hantera Expressen och Svd:s kommentarer

In Nyheter, Övriga / Custom CMS by edenstrom11 Comments

Det här var en nyhet för mig. Tydligen tycker vår svenska dags- och kvällspress på nätet att modereringen av artikel- och bloggkommentarer kräver outsourcing. Det finns inte längre anställda med den arbetsuppgiften på Thomas Mattssons Expressen. Att Expressens användarregler och riktlinjer följs hanteras av Interaktiv Säkerhet. De har uppdraget sedan ett tag tillbaka.

Det hela känns lite ”svenskt arbetsöverdimensionerat” från början. Hur mycket arbete uppskattades inte av de åtta Expressanställda innan beslut fattades att lägga ut arbetsuppgiften? Interaktiv Säkerhet-kunden Svd.se påstår att av deras 640 dagliga kommentarer behöver drygt 5 % rensas (trots 72h kommenteringstidsspärr). Men så tillåter de även anonyma kommentarer på samma sätt som systertidningen E24.se och som även Expressen.se tidigare gjorde.

Den senare har inte anonymiteten längre. En tidigare tumregel säger att 70 – 90 % av artikelkommentarerna försvinner när registrering slås på. Expressen.se hade 1 855 915 UB jämfört med Svd.se:s 663 414 UB förra veckan, ungefär tre gånger så många unika besökare. Med ovan nämnda siffror borde det inte finnas fler än 280 – 300 dagliga kommentarer att moderera på Expressen.se. Och nog borde en internetvan moderator hinna se över 40 – 50 kommentarer i timmen? Ska ingen akademisk kommentartolkning in borde det hela kunna skötas av en halvtidstjänst. Minns att bara 5 % (2-3 kommentarer per timme)behöver verkligen rensas enligt Svd.se och Martin Jönssons siffror. Då gällde det dessutom de oändligt mycket mindre pålitliga anonyma kommentarerna. De resterande 45-47 kommenterarna per timme ska enbart observeras.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Aftonbladet bygger in AI-stöd från OpenAI, sköter nya sektioner av sajten

I år har jag snarare faschinerats över att inte fler kommentarer dyker upp. Och det beror inte på modereringsarbete, snarare bättre tekniska CMS-förutsättningar. Möjligheten finns ju numera till och med på sveriges största sajt (via medlemskap). Samt på tidigare så engagerande Resume.se (även där numera via medlemskap).

Livet som expertmoderator måste vara trevligt, men outvecklande. Inte många sekunders tankearbete ligger bakom postningen av en anonym kommentar. Innehållet blir ofta därefter. Men kanske såg Expressen, som tidigare tillät anonyma kommentarer, det som en trafikdrivande USP jämfört med Aftonbladet? Men samtidigt uppstod mycket modereringsjobb.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

Till ytan sett är dock inte modereringsarbetet så lönsamt. Interaktiv Säkerhet Norden AB omsatte med sex anställda blott 2,4 Mkr förra året. Trots att även Aftonbladet.se, DN.seTV4.se, DI.se, SVD.se, GP.se och Sydsvenskan.se ska vara kunder till prydliga och fackanslutna Interaktiv Säkerhet i Varberg. Bolaget är grundat av tidigare LunarStormanställda.

Kommentarer

 1. @ Martin Edenström: Det här är en bra debatt, men jag vill påpeka att volymen artikelkommentarer och blogginlägg på Expressen.se är väsentligt större än 280-300 per dag. Vi har alltid ett fyrsiffrigt antal och den första siffran är inte alltid ”1”, heller. Vi tillåter dessutom anonyma kommentarer, men man måste – som tidigare – registrera sig som medlem på Expressen.se för att få skriva. Så har det varit sedan 2006, när vi lanserade artikelkommentarer och var först bland mediesajterna med läsarbloggar.

 2. @ Martin Edenström: Det här är en bra debatt, men jag vill påpeka att volymen artikelkommentarer och blogginlägg på Expressen.se är väsentligt större än 280-300 per dag. Vi har alltid ett fyrsiffrigt antal och den första siffran är inte alltid ”1”, heller. Vi tillåter dessutom anonyma kommentarer, men man måste – som tidigare – registrera sig som medlem på Expressen.se för att få skriva. Så har det varit sedan 2006, när vi lanserade artikelkommentarer och var först bland mediesajterna med läsarbloggar.

 3. Tack för svar och fakta Thomas. En föredömlig chef på Expressen Digitala Medier som svarar snabbt, och dessutom i den här sena timmen. Jag ser att ni skriver om ”tusentals bloggar” på http://blogg.expressen.se, gissar på 4000 – 5000 st? Jag vet att det säkert finns en årligt återkommande och god aktivitet i en 5-10% av dessa, men räknade inte in bloggar i kalkylationerna ovan. Antar att den dagliga siffran ”kommentarer/bloggar”, baserat på ovanstående, då sticker med mellan 125-150%. Men så borde heller inte en blogg (registrering) kräva lika mycket moderering. De som modereras flyttar nog ganska snabbt sin blogg till annan plats där de kan yttra sig mer fritt.

  När ni sökte folk för era webb- och TV-satsningar (Sportexpressen) 2005 var jag faktiskt på väg till Expressen. Innan jag vanan trogen valde ett nytt konsultjobb.

 4. Tack för svar och fakta Thomas. En föredömlig chef på Expressen Digitala Medier som svarar snabbt, och dessutom i den här sena timmen. Jag ser att ni skriver om ”tusentals bloggar” på http://blogg.expressen.se, gissar på 4000 – 5000 st? Jag vet att det säkert finns en årligt återkommande och god aktivitet i en 5-10% av dessa, men räknade inte in bloggar i kalkylationerna ovan. Antar att den dagliga siffran ”kommentarer/bloggar”, baserat på ovanstående, då sticker med mellan 125-150%. Men så borde heller inte en blogg (registrering) kräva lika mycket moderering. De som modereras flyttar nog ganska snabbt sin blogg till annan plats där de kan yttra sig mer fritt.

  När ni sökte folk för era webb- och TV-satsningar (Sportexpressen) 2005 var jag faktiskt på väg till Expressen. Innan jag vanan trogen valde ett nytt konsultjobb.

 5. @ Martin Edenström: Det snurrar ju många begrepp i den här debatten, som förs på ganska många bloggar nu, men med ”läsarbloggar” syftade jag främst på blogginläggen och sen finns det ju artikelkommentarer till dem också… precis som det finns artikelkommentarer till de redaktionella texterna. Sammantaget handlar det då om ett fyrsiffrigt antal inlägg varje kalenderdag. Eftersom surfande sker både tidigare och senare tidsmässigt, tack vare bredbandsuppkopplingar hemma kan man gissa, ökar hela tiden behovet av en moderering över fler av dygnets timmar. Där har vi en av förklaringarna till att det är bra med en seriös partner som Interaktiv Säkerhet som kan täcka upp det här bra.

 6. @ Martin Edenström: Det snurrar ju många begrepp i den här debatten, som förs på ganska många bloggar nu, men med ”läsarbloggar” syftade jag främst på blogginläggen och sen finns det ju artikelkommentarer till dem också… precis som det finns artikelkommentarer till de redaktionella texterna. Sammantaget handlar det då om ett fyrsiffrigt antal inlägg varje kalenderdag. Eftersom surfande sker både tidigare och senare tidsmässigt, tack vare bredbandsuppkopplingar hemma kan man gissa, ökar hela tiden behovet av en moderering över fler av dygnets timmar. Där har vi en av förklaringarna till att det är bra med en seriös partner som Interaktiv Säkerhet som kan täcka upp det här bra.

 7. Ja, jag ser. Men en ”bloggkommentar” borde vid det här laget börja komma en bit ifrån vad ni vill skydda med Expressens policies – hanterar ni visuella pingar/trackbacks till blogginlägg också (blogga om en blogg)? Hur mycket kan dessa egentligen strida mot Expressens policies?

  Hur som helst mycket jobb ni tar på er just nu, hoppas ni får in den trafik ni önskar och höjer annonseringsvärdet!

 8. Ja, jag ser. Men en ”bloggkommentar” borde vid det här laget börja komma en bit ifrån vad ni vill skydda med Expressens policies – hanterar ni visuella pingar/trackbacks till blogginlägg också (blogga om en blogg)? Hur mycket kan dessa egentligen strida mot Expressens policies?

  Hur som helst mycket jobb ni tar på er just nu, hoppas ni får in den trafik ni önskar och höjer annonseringsvärdet!

 9. @ Martin Edenström: Och jag håller med dig (”hoppas ni får in den trafik ni önskar och och höjer annonseringsvärdet!”)…

 10. @ Martin Edenström: Och jag håller med dig (”hoppas ni får in den trafik ni önskar och och höjer annonseringsvärdet!”)…

 11. Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Kommentarer om kommentarerna

Leave a Comment