Knappt hade Nansen slutat användas i folkmun innan NoAs grundare Thomas Høgebøl under torsdagen kan berätta att ytterligare en NoA namngruppering har skapats. Såväl lokaliseringsfysiskt som varumärkesmässigt under egna, Bold-framtagna animerade ”NoA O-et”. NoA Ignite blir nya namnet för Making Waves i Norge, Polen och Sverige. Samt Hello Great Works (tidigare Hello Group och Great Works) i Danmark och helt färska UX eCom-förvärvet Oakwood i Sverige. De gemensamma byråerna väntas omsätta 0,5 mdr SEK.
”– Det största misstaget de stora bolagen gör är att behandla sin e-handel som en IT-fråga istället för att förstå att design, kommunikation och varumärke är de affärskritiska faktorerna för att skapa ett erbjudande som sticker ut och ligger i linje med kundernas förväntningar. Med resten av hela NoA-familjen ser vi fram emot att kunna erbjuda en i e-handelsvärlden helt unik helhetslösning som stärker alla delar av affären.”
Säger Sebastian Broms, tidigare grundare och vd av Oakwood, nu kommersiell chef på NoA Ignite.
Både Great Works, Oakwood och delvis Making Waves var smått historiska varumärken med flera decennier av respekt och kundkännedom. Som hade associationer till branschprofiler som Ted Persson, Anna Frick och David Sundin. Så det är ett ’bold’ drag av norrmännen. 2019-2020 förvärvstrenden har dessutom helt gått mot att behålla uppköpta varumärken och inte aggressivt integrera dem i en resurs/debiteringsmodell eller egna organisationen alltför fysiskt eller varumärkesmässigt. Vilket historiskt 2016-2019 visat sig förödande.
Att samla helägda byråerna dödar däremot effektivt eventuell internt ansvars- och pengagnabb. Om t ex hur man ”historiskt jobbat” och vilka CV eller beslutsvägar som ska prioriteras i förhållande till den egna byrån.
Kännedomen kring de andra ”NoA-varumärkena” NoA Connect och NoA Consulting är just nu troligtvis rätt lågt. Som det mesta andra som avtäckts under senaste 11 månadernas pandemi. Detta då det pågår färre event där kunskap om ett erbjudande och en byrågruppering kan spridas (se bild). Samt är färre upphandlingar och mindre pampiga, fysiska byråbesök. NoA associeras troligtvis fortfarande mest i kundsammanhang med en övergripande organisation som MDC, S4 Capital eller WPP. Som själva knappast skulle t ex våga pusta bort top-of-mind varumärket Forsman & Bodenfors inför en upphandling.
Med allt jobb att driva in kapital och bolla med riskkapitalister för att köpa upp tjugotalet byråer har det säkert svidit lite att individuella brands har varit starkare än moderskeppet ”NoA”. Speciellt i förhållande till WPP, som lyckats med bedriften att nämnas i förbifarten när samtliga egna byråer nämns. Om NoA pratas det historiskt främst i typ årsredovisningssammanhang.
Dessutom behöver ledningen putsa bort de senaste årens redovisade individuella omsättningssiffror kring nyss nämnda byråer. Som inte var bra. Making Waves AB gick 2020 back med hela -14 Mkr på en 94 Mkr omsättning (124 Mkr). Great Works var sedan tidigare inkorporerade i Making Waves. Oakwood gick däremot med en vinst på 6 Mkr på sin 23 Mkr omsättning.
År 2016 då norska NoA Making Waves slogs ihop med Nansen var Making Waves 280 anställda och Nansens dryga 100 anställda. Därefter slogs Making Waves ihop med Greatworks 40 anställda och 2017 förvärvades danska Hello Group med 60 anställda. 2021 kom förvärvet av UX e-handelsbyrån Oakwood med dryga 20 anställda. Med andra ord en väldigt omfattande sammanslagning av ett större antal byråer. Där man idag visar sig tappat i princip var tredje anställd. Bara några år efter förvärven. Hela 500 anställda gick in, men gruppen är nu nere på 350 anställda. Förvärvad omsättning vid övertagandena ska varit runt 700 Mkr SEK, nu talar NoA om 500 Mkr SEK i total omsättning.
Precis som vid övertagandet av kreativa byrån Oakwood är det e-handel som alla byråerna uttalat ska jobba med nu. Där har det historiskt varit Episerver som är teknikpartner och plattform. Making Waves Optimizely/Episerver gällande fokus/specialisering enligt partnerportalen är ”Content Cloud” (inte Commerce Cloud) med 11 cert och guldnivå. På e-handelskundlistan står 2018-releasen DeLaval, Coop och 2012-releasen ElectroluxHome. Tillsammans med några norska referenser för storkunderna NorgesGruppen, Wilhelmson, FIFA och Visit Norway.