Nyhetssajternas nya Ghostery knapp ger besökare kontroll över spårning

In CXM, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

På kort tid har en ny tjänst från företaget Evidon dykt upp på nästan alla större amerikanska nyhetssajter och portaler. Det är de ökade kraven på full transparens kring vilka spårningsmekanismer (EU-kaklagen och ”self-regulatory program for online behavioral advertising” som det heter i USA) och indrivna data sajter tar in som lett till verktygets ökade exponering. I en grå ruta i nedre högra hörnet tvingas alla besökare ge sitt samtycke till att kakor samlas in.

time cookie

Vid en närmare titt öppnar sig något helt nytt.

MKSE har tidigare skrivit om hur lokala och globala krav på kakor lett till enorma tjänster som den från TRUSTe. Men detta är snäppet värre. I en omfattande lista ges samtliga besökare via Evidon och deras plugin Ghostery Enterprise en teoretisk möjlighet att styra alla sina val av acceptans kring vilka företag som ska få spåra och logga just mig. Det gäller tidsenligt så klart både i mobilen och desktop.

Det erbjuds möjlighet att klicka för och av exakt vilka företag som får göra vad. I praktiken är ännu inte så många tjänster syndikerade mer än att en kaka kommer skapas som sedan annonsnätverket (eller dylikt) kan läsa av och förstå att just de inte får spåra mig. Många har inte ens denna funktion påslaget, de bara erbjuds kontakt via tjänsten.

Dessutom lever varje företags egna ”opt-out policies” kvar. Säger de att vissa data fortfarande får samlas in trots användarens nekande kommer de göra så.

0+
företag har redan lagt 'spårningsmakten' i besökarnas händer

T ex MKSE frekvent förekommande Adobe Marketing Cloud (Analytics) erbjuder bara en länk till deras egna opt-out sida. Google Analytics erbjuder en ”Opt-out Browser Add-on”.

Sådana opt-out sidor har även alla andra spårande produkter och tjänster. Rätt djupt dolda ner i navigationen, av självförklariga skäl.

Vissa företag har även gått ihop och erbjuder alla sina opt-out via myndighetsstödda DAA, som numera även fungerar för mobil tracking.

Hög tid skriva upp dig för insider nyheter varje vecka

Ghostery Enterprise använder sig av Evidon förvärv av browserplugin’en Ghostery som visar användare vilka spårningsscript som är aktiva på vilken sajt.

Nya tekniker på webben

Vill ni också ha stenkoll på vilka nya tekniker och verktyg som som införs på webben just nu? Missa inte denna omfattande lista över de senaste 8 årens nyheter.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Cookies-accept är numera Visitor Relationship Management

Leave a Comment