Okta dominerar inom Access Management SSO, ger sig på Microsoft AD

In Microsoft .NET, Nyheter, Salesforce, Social Login / OpenID by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

En fragmenterad app- och programvarumiljö samt IT-bjässarnas ovilja att samarbeta inom identitet- och kataloghantering har öppnat upp för nischade spelar som senaste året växt sig allt starkare. Starkast av alla är San Francisco-baserade Okta som nyligen firade 10 år inom Identity Management. När Microsoft fokuserar på Teams och köpa upp TikTok har de gett sig på Microsofts gamla SSO-bjässe Active Directory i en ny kampanj. Okta kallar AD för en 20 år gammal 90-talsteknik baserad på infrastrukturen från Windows 2000 Server och alltför stängd för att klara av identitetshantering i moderna, populära moln- och SaaS-tjänster som Salesforce, Slack, Zoom och Box.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce släpper moln för tillverkare, återförsäljare och finans inom bilindustin

Dessa klarar däremot Okta av galant och därför är det dags för IT-cheferna att byta.  Samma sak anser även Gartner som fortsätter sätta Okta som en väldigt ensam ledare i topp i det som de kallar ”Access Management” kvadranten, Magic Quadrant for Access Management, August 2019.

Alternativ som socialt nätverksfokuserade Janrain / Akamai eller open source samarbetsalternativen OAuth, XAuth som inleddes runt ett decennium sedan är minnen blott. Nu handlar identitets / Access Management främst om säkerhet i flera lager, BYOD-stöd och nära samarbeten med de olika IT-bolagen. Okta finns på börsen och värderas i nuvarande marknad till hela 28 miljarder dollar.