SEB och SEBx går all in på Googles GCP molnmiljö

In Cloud / Förvaltning, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

SEBs innovationshubb SEBx har gett råd till sin huvudbank då de ska välja framtida molnplattform. Med tanke på inlåsningen i decennier som on-prem visade föra med sig är det ett stort beslut, bland de större en CTO- och CIO-gruppering kan göra. Och det är ingen hybrid- eller multicloud strategi som meddelas här under tisdagen för SEB. Det blev ett öppet, äkta samarbete med Google och Google Cloud Platform, GCP.

”– Detta är ett viktigt steg i SEB:s teknologiska transformation. Tillsammans med Google Cloud kommer vi att påbörja resan till molnet och accelerera vår digitaliseringsplan. Detta partnerskap kommer att möjliggöra användandet av data på ett smartare sätt och skynda på skapandet av nya innovativa lösningar för våra kunder. Google Cloud kommer att vara en nyckelpartner på vår dataresa, både på infrastruktursidan och som världsledande experter inom artificiell intelligens.”

Säger Johan Torgeby[ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”], SEB:s vd och koncernchef i en kommentar.

Vi har mer på samma ämne:  Databricks tar mer mark, köper in nytt CX/CRM-stöd

SEB berättar de kommer att använda Google Cloud i hela koncernen för att:

  • Skapa innovativa tjänster för privatkunder och företagskunder baserat på data, analys och nya bearbetningstekniker.
  • Förfina riskanalyser med hjälp av Google Clouds skalbarhet gällande beräkningskraft.
  • Vidareutveckla inom området finansiell rapportering genom att använda Google Clouds verktyg för datahantering.
  • Utforska digitala assistenter för att höja kundservicenivån och möjliggöra för SEB:s medarbetare att tillhandahålla mer kvalificerad personlig service till kunder.

SEB-kunder ska t ex kunna känna av samarbetet 2022.

”I en klassisk it-miljö hade de konsumenttjänster inom rådgivning som vi planerar att utveckla, till exempel en digital assistent, legat några år bort. Utan att sticka ut hakan för mycket kan det i bästa fall nu ta veckor eller månader i stället”,

Säger SEBs ansvarige Nicolas Moch. Nu när SEB gjort sitt val blev det därmed samma moln som hos den tidigare mest profilerade GCP-användaren i Sverige, och kanske i världen, IKEA. De utredde sitt val under många, många år och ska till slut även valt att satsa på just GCP-kompetens och intern förmåga på grund av möjligheterna till öppenhet via Anthos.

Vi har mer på samma ämne:  Svenska företag som lyckats med transformationen till autonoma, agila produktteam

 

[/ppp_patron_only]