Hemnet i RubyOnRails lanserad, hård kritik

In Drupal, Javascriptramverk, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström10 Comments

Nya Hemnet, som MKSE skrev om för tre veckor sedan, har lanserats. Det skedde i samband med en inflyttningsfest i nya Stockholmslokalerna. Ägarna, som är svenska mäklarfirmor samt Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten, var där.

Sajten, som länge varit i behov av en makeover, är skriven i RubyOnRails av Kentor Stonebrix i Göteborg (med hjälp av Syre (form), Navigate, Maxus (media) och Prek (teknik)) berättar ansvarige Peter Lundell. Inget CMS alls används. Och det är samma Oracle-databas som på den tidigare Hemnet.se lösningen. Den fick leva kvar.

Hemnet själva är nöjda med en Eniro kartintegration (Teleatlas) á la Zillow som låter besökarna se tillgängliga objekt på en karta.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Bastard Burgers automatiserar beställning, kassasystem och kök med Oracle och Future Ordering

Men vart är den omtalade iPhone versionen? Inte på App Store i alla fall.

Hemnet är en sajt som svenskarna har en relation till och efter lanseringen under tisdagsnatten dök åsikterna snabbt upp. Kommentarerna på Twitter är inte odelat positiva.

MKSE ska försöka ge några egna synpunkter här. Först och främst känns nya Hemnet vältestad, Oraclen och scriptet fungerar snabbt och den lanserade lösningen känns vältestad. Så klart ser det ljusår bättre ut. Både snyggare och inte fel strukturerat med lite extra bredd. Skönt även att tidigare sökinput sparas kvar i toppytan (till skillnad från det back-forth betéende användare tidigare tvingades till, se bild nedan).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Bästa valet inom e-handel 2023, enligt Gartner. Skönhetsbolag ny på listan

Även trevligt att sessionen sparar tidigare utförda sökningar (”Favoritsökning” dyker upp) vid ny fönsteröppning. Kommer säkert bli användbart.

Men vad hände med kartpresentationen. Den som öppnas upp som standard är på tok för liten och kräver ett klick till för att öppna i helskärm. Och varför ska det finnas en toppbanner i den storleken? För användare med lägre upplösning kräven den nästan hela synfältet från sökinputfälten.

Kommentarer

  1. Booli (www.booli.se) var tidigare långt före Hemnet i användbarhet. Nu har dock Hemnet hävt sig upp i klass med Booli. Jag har märkt att Booli dessutom missar en liten del av Hemnets objekt, vilket förstås är irriterande för den som letar bostad.

  2. Booli (www.booli.se) var tidigare långt före Hemnet i användbarhet. Nu har dock Hemnet hävt sig upp i klass med Booli. Jag har märkt att Booli dessutom missar en liten del av Hemnets objekt, vilket förstås är irriterande för den som letar bostad.

  3. Jag förstår inte vad du menar Mikael, jag använder både Hemnet och Booli just för att ingen är heltäckande. Booli har oftast objekt som inte Hemnet har och vice versa. Jag rekommenderar alla att använda båda.

  4. Jag förstår inte vad du menar Mikael, jag använder både Hemnet och Booli just för att ingen är heltäckande. Booli har oftast objekt som inte Hemnet har och vice versa. Jag rekommenderar alla att använda båda.

  5. Synd att databasen inte bytes ut. Jag ser själva sökkriterierna som hemnets svagaste och samtidigt viktigaste funktion. Om jag fick bestämma fritt skulle jag söka med helt andra kriterier. Att välja område enklast och bäst vore att själv ringa in ett område på en karta.
    Hemnet var omodern och ful tidigare och även om det är stor skillnad känns den fortfarande omodern och ful.
    Vad hände med RSS och tillgängligheten?

  6. Synd att databasen inte bytes ut. Jag ser själva sökkriterierna som hemnets svagaste och samtidigt viktigaste funktion. Om jag fick bestämma fritt skulle jag söka med helt andra kriterier. Att välja område enklast och bäst vore att själv ringa in ett område på en karta.
    Hemnet var omodern och ful tidigare och även om det är stor skillnad känns den fortfarande omodern och ful.
    Vad hände med RSS och tillgängligheten?

  7. Vältestad? Knappast. Det är mycket krånligare att använda än förut. och varför får jag inte längre välja typ av bostader med hjälp av kryssrutor? Jag vill se allt utom bostadsrätter och hyresrätter. Jag är intresserad av villa/fritidshus/gård/tomt. Det kan inte vara så ovanligt att jag vill ha någon form av hus men inte någon form av lägenhet.

    Vad det gäller det grafiska så är boxarna inte linjerade i botten.

    Var kommer siffrorna efter kommun ifrån? Om jag söker på kommun linköping(424) utan att avgränsa söknningen borde antal träffar = 424. Träffarna = 501.

    Och det här är bara mitt intryck efter att ha tittat på sajten i ett par minuter.

  8. Vältestad? Knappast. Det är mycket krånligare att använda än förut. och varför får jag inte längre välja typ av bostader med hjälp av kryssrutor? Jag vill se allt utom bostadsrätter och hyresrätter. Jag är intresserad av villa/fritidshus/gård/tomt. Det kan inte vara så ovanligt att jag vill ha någon form av hus men inte någon form av lägenhet.

    Vad det gäller det grafiska så är boxarna inte linjerade i botten.

    Var kommer siffrorna efter kommun ifrån? Om jag söker på kommun linköping(424) utan att avgränsa söknningen borde antal träffar = 424. Träffarna = 501.

    Och det här är bara mitt intryck efter att ha tittat på sajten i ett par minuter.

Leave a Comment