CQ5.5 konkurrerar med starka PhotoShop och PhoneGap killer apps

In Adobe AEM, CXM, Featured, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

I en tid när både java- och .NET-CMS tycks erbjuda exakt samma funktionalitet, produktuppdateringar enligt roadmaps och tillhörande, trendbaserade plugins krävs något extra för att sticka ut.

http://wwwimages.adobe.com/www.adobe.com/content/dam/Adobe/en/solutions/digital-marketing/images/digital-marketing-suite-207x116.jpg.adimg.mw.207.png

Kanske är musklerna från Adobe som moderbolag inte fel då.

Adobes produktområde i fokus för i år sägs vara Digital Marketing. Och där är ”limmet” mellan produkterna ofta Days gamla CQ5 CMS-produkt.

I 2012-uppdateringen kallad CQ5.5 har så klart Adobes mest namnkunniga produkt, PhotoShop CS6, starkt kopplats in till CMS:et. Det ger en stark DAM-del av CMS:et och ett integrerat alterativ till de begränsade (tänk crop och storleksanpassning) inbyggda bildredigerarna i andra CMS. I CQ5.5 med inköpt tillhörande Adobe Bridge finns möjligheten att med ett högerklick i CMS öppna upp bilder i Photoshop, förändra dem, spara ned och omgående få in förändringarna uppladdade i CQ5.5.

Det är en funktion som blir svårare för SiteCore, Drupal och EPiServer att kopiera.

På Digital Summit i London avslöjades även att Adobde framöver kommer släppa uppdateringar som låter Photoshoppare skapa och i CMS spara ned personaliserade banners med grafiska element förändrade baserat på:

  • Geografisk position (bakgrundsbild på Stockholm t ex) samt övrig tillgänglig demografisk data
  • Personuppgifter lagrade via t ex nyhetsbrev (hälsa via namn direkt i bild)
  • Andra CRM-uppgifter ihopkopplade med personuppgifterna

Och just det personaliserade är Adobes absoluta CMS-fokus. Bolaget har ju inte direkt gett sig in i den klassiska CMS-branschen. Liksom de flesta andra är det ”CXM” trenden Adobe vill prata om. Eller WEM, Web Experience Management, som de envisas med att kalla det.

Facebook och Twitter API har kopplats in i WEM genom ytterligare en i maj släppt ”produkt”, CQ 5,5 Social Communities. Redaktörer kan via en massa ifyllda fält i en dialogruta förändra vilket sportintresse från Facebook, som ”cykling”, som ska redovisa vilken bannerkampanj på egna sajten.

Det finns även en massa andra roller och personaliseringstyper, för att få överblick över alla dessa (samt även kompabilitetsfrågor som browser och surfenhet) har Adobe skapat en personasöverblick kallad Client Context. Den lägger sig som ett transparent lager i högerkant och vid klick redovisar olika typers upplevelse av sajten vid olika tillfällen. En god idé.

Adobes muskler kan bli ett problem för andra CMS-tillverkare. Ett annat förvärv som lett till ”killer-app” mobilwebb-demonstrationer är PhoneGap. Integrerat med CQ5.5 erbjuds nu imponerande integrationer av kamerafunktionalitet, utan att kod behöver skrivas.

Leave a Comment