DAM eller PIM?

In DAM, Nyheter, PIM by MKSE.com Redaktion5 Comments

I vår bransch pågår en ständig debatt – ska man ha ett Digital Asset Management-system (DAM) eller ett Product Informations Management-system (PIM). Vissa hävdar att ett PIM ersätter ett DAM och vice versa,  medan andra hävdar att man inte behöver båda systemen i en organisation. Argument som dessa har vi för avsikt att slå hål på. Ett PIM är, per definition, ett system som hanterar information och data nödvändig för att marknadsföra och sälja en... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd! Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelfrfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. I min värld står PIM och DAM för olika funktionalitet som kan överlappa mer eller mindre beroende på produkt.

  I ett DAM står generellt skapande och leverans av ett företags digitala material i centrum och det finns ofta bra stöd för processerna kring detta.

  I ett PIM står företagets produkter i centrum och fokus ligger mer på de ska presenteras för att uppmuntra köpprocessen i olika kanalen samt stöd för hur detta ska åstadkommas.

  För mindre organisationer kan det ofta räcka med antingen ett PIM eller ett DAM bereoende på komplexitet i produktflora, processer kring skapande av digitalt material etc.
  DAM-system har i vanliga fall rudimentärt ”PIM”-stöd och PIM-system har normalt någon form av enklare ”DAM”-funktionalitet.

  Många av punkterna i listan ovan skulle inte passa att jobba med i ett PIM och skulle bli både omständigt och krystat.
  På samma sätt är det oftast omständigt att i ett DAM jobba med avancerade produktstrukturer, kategoristyrning, sortimentsstyrning per kanal/land/språk, komplicerad statushantering för produkter, etc.

  Jag anser att PIM definitivt _inte_ är en del av DAM som bilden antyder, utan de är två distinkta områden som delvis kan överlappa varandra.

 2. Bra tankar, vi delar många synpunkter helt klart. Diskussionen betr respektive positionering kommer sannolikt fortsätta i takt med den digitala omställningen.

Leave a Comment