”Digitala coacher” och startup-matchning nya initiativ från Regeringen

In CXM, Nyheter, Offentlig sektor, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Under tisdagens Digigov i Kista presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg några av regeringens mer taktiska steg för att inte vårt land ska hamna på efterkälken i den eskalerande, globala digitaliseringen. Då all tillväxt och progress flyttas från västvärlden och nästan uteslutande äger rum i Asien måste Sverige snabbare komma till skott.

Men närings- och innovationsministern är inte oroad för stora företag som ABB, Kina-ägda Volvo, Atlas Copco eller Ericsson (!). Från samtal i större styrelserum tidigare i år hörs en medvetenhet om behovet att lära sig ”det digitala” och satsa snabbt.

damberg-samverkansprogram

Det är främst de mindre och mellanstora bolagen, SME-sektorn, som behöver stöd då de troligtvis ligger ännu längre efter enligt Damberg. Här är ett av de taktiska stegen att regeringen väntas införa en ny typ av ’Digital Coach’ för svenska SME bolag.

Regeringen har även tagit fram ett Samverkansprogram som bl a innefattar ”Nästa generations resa/transport”, Uppkopplad industri och ”Smarta städer” (område just nu inUse lär sig mycket om). De fem mer konkreta initiativen berör alla tre näringslivsområden Regeringen bedömer att Sverige har en styrka och större framtida möjligheter inom (Medcom, IT och Life Science).

Och Damberg har lyssnat till 2015-2016 års skarpa kritik från den högljudda, svenska startupscenen. Många av regeringens andra initativ rör olika typer av samarbete mellan just denna ”scene” och större företag. Närings- och innovationsministern menar att mindre och mellanstora bolag:

”- Behöver startup scenen och de snabbväxande bolagen för att få hjälp med sin förändring.”

Vinnova är med och hjälper till att identifiera, koppla samman och samorda mellan startupbolagen och olika typer av svenska företag.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Valtech köper bolag specialiserade på IoT för fordon, flera biltillverkare på kundlistan

Leave a Comment