Google Assistent lanseras på svenska, ICA återupplivar Monica

In AI, ChatGPT, Machine Learning, Android, CXM, iPhone, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Från och med i dag kan ICAs kunder via Google Assistent och t ex smarta högtalaren Google Home få tala med den digitala personen Monica. Som hjälper till med receptinspiration och hantering av inköpslistor. Tjänsten aktiveras genom att säga:

”Okej Google, låt mig prata med ICA”.

Google Assistent börjar nu att rullas ut på kompatibla Androidtelefoner (5.0+ Lollipop) och den kostnadsfria appen finns också inom kommande veckor tillgänglig för iOS-enheter (version 10+) i App Store. Utvecklingsarbetet av röstassistenten har gjorts tillsammans med Doberman, Icas IT-avdelning och innovationshubben ICAx.

Det är en pilotkund då Google Assistent lanseras för det svenska språket. Google Assistant är en digital assistent driven av artificiell intelligens utvecklad av Google. Den finns i första hand på mobila enheter och på enheter för smarta hem.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Soultech vill ta 3000 mdr marknad, får stöd från NA-KD, Doktor.se och Skincity

Några andra svenska företag som redan betautvecklat och står redo att lansera sina tjänster inkluderar SAS, SJ, H&M Home och Sveriges Radio. Grupperingen är ungefär densamma som när Apple avtäckte Apple Watch. Nu återstår att se om även dessa labbprojekt främst blir en typ av PR-mässigt material för att locka in talanger och skapa stolthet i egna leden. Eller om de vidareutvecklas till faktiska tjänster som avsändarföretagen fortsätter att förfina och förbättra.

Sveriges Radio ser till att användare ska kunna starta Ekot eller att byta kanal genom sin röst. Deras innovationsdirektör Simon Gooch ser det som självklart att SR ska göra sitt material tillgängligt på de nya plattformarna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Tuffast för UX och Design Thinking, byråer sparkar hälften av alla anställda

Coop låg innan steget före ICA med röststyrning och voice, men de finns inte med i Googles nya lista över voice pilotprojekt.

Intresserade av svenska Voice projekt?

MKSE.com har hela listan över pågående tjänster, satsningar och projekt. Klicka här.