Grådaskig och platt Försvarsmakten.se live på dyr EPiServer 7

In Offentlig sektor, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Nu går även resten av Försvarsmakten live på sin omfattande, troligtvis rätt kostsamma responsiva EPiServer CMS 7 med EPiFind och ImageVault.

Det hela började med en enorm WordPress-bloggportal 2011 och i maj 2012 följde rekryteringssajten på EPiServer upp. Nu 16 månader efter första dellanseringen på huvud-CMS:et har även Forsvarsmakten.se stöpts om och går äntligen live.

försvarsmakten

Enbart olika gråa nyanser har valts ut som ny webbdesignpalett. Känns en aning ”flat design”, vilket skulle passa då många installerar iOS 7 just idag. Men än mer känns den nya designen gråhöstruskig denna regniga lanseringstorsdag.

Det är i desktop väldigt små typsnitt för att vara 2013. En egen font kallad ”cantarell” används genomgående. Det finns feta, animerade och fadade menyer, relaterade nyheter till artiklar samt en lightboxad feedback via mail. En carousel (att de fortfarande är så populära) med mouse-over fokus och dim-up används i fokus på startsidan.

ÖB har en egen sida, bloggarna länkas in på löpet och sociala medier har en treflikswidgetvariant av Instagram, Twitter och Facebook.

Det enda som inte är grått är Google Maps’en (trots att den går att styla grå om webbkonsulten så skulle önska). Liksom på alla myndighetssajter är cookie-informationen tydlig.

Sidan är inte SEO-anpassad för gamla inlänkar. Toppresultat leder främst till 404-sidor.

Niklas Englund är projektledare på Försvarsmaktens informationsstab.

Försvarsmakten / Swedish Armed Forces valde jobba med bl a Ottoboni i en webbupphandling för två år sedan. Med det ”ekonomiskt mest fördelaktiga förslaget” slog de ut Bazooka, Avantime, Bouvet, Sogeti, Altran, EDB, CGI/Logica, CIBER, HiQ, Nansen, KnowiT, QD och Softronic.

Det ska trots ”det fördelaktiva förslaget” enligt uppgift dock blivit en minst sagt rejält slutnota för de tre projekten mellan 2011-2013.

Försvarsmakten har DDB som huvudbyrå. Produktionsbyrån Åkesson & Curry står för redaktionellt innehåll.

Ottoboni hade efter tilldelningen svårt att behålla sina EPiServer-resurser, främst häromåret. Men de löste det med underkonsulter. Byrån har dessutom samtidigt lyckats knyta till sig ett antal större, främst EPiServer-baserade nya kunder under 2013.

Kommentarer

  1. Riksrevisionen gillar inte att Försvaret/FMV inte redovisar IT och EPiServer konsultandet tydligare ”Försvarsmakten har i tabellen valt att sortera bort kostnader för exempelvis friskoch läkarvård samt produktnära IT-support och kostnader för tjänster utförda av Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut vilket inte framgår av redovisningen.”

Leave a Comment