Köper du verkligen din nya Volvo över Twitter? Salesforce tror det

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing, Salesforce, Sociala media / web2.0 by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Salesforce satsar hårt på att bygga in egna AI:t Einstein i de nya erbjudandena om ”Vision & Social Insights”. Att lyssna, lära sig och publicering i sociala nätverk är en viktig del av både Marketing Cloud och helt nödvändigt inom Commerce Cloud e-handel. Det är dessutom ett område där storkonkurrenten Adobe fått imponera på existerande och blivande kunder allena efter Livefyre-uppköpet och integrationen.

Studier från Deloitte i december 2017 berättar att runt 47 percent av alla millennials påstår att deras köpbeslut influeras av social media. Salesforces egna siffra från i april 2018 är att hela 67 procent använder sociala media för stöd inför ett köp.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce stämda, hårdare krav kring marknadsföring av tekniska egenskaper att vänta

Det går därför numera att koppla in t ex Instagram annonsering via Salesforces portfölj så att kunder kan agera på trender och kundbehov med automatiskt genererad content och annonsering. När Salesforce Sverige pratar om stödet tillsammans med storkunden Volvo Cars använder de ett exempel på Twitter där en potentiell kund:

”Skickar ut en tweet till sina följare och frågar vilken bil de ska köpa.”

Med AI kan därefter Salesforce Marketing Cloud lyssna efter termer och meningar som har med ett bilköp att göra och därefter via egna chattboten kommunicera med den potentiella kunden. En trevligt första steg att fortsätta driva in kunddata baserat på i Salesforce Sales Cloud CRM.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce ökar 23 procent i Europa, nya rekord

Att Twitter används som källa är ovanligt. Engagemang och tid per användare inom det sociala nätverket har sjunkit markant år efter år och kanalen är inte alls synonym med informationsinsamling inför köp på samma sätt som ledande Facebook, tvåan Snapchat och trean Instagram. Brus och bristen på lockande media eller längre budskap (speciellt innan 140 chars-regeln försvann) ställer till det för Twitter.

I den viktiga kundmålgruppen upp till 34-åringar använde t ex enbart 3 procent Twitter under förra året, enligt en undersökning av Edison Research.

Volvo Cars är en Sitecore CXM användare för sin externa digitala kommunikation.