Miljardbolaget marknadsför sig via Gartner Peer Insights, 206 recensenter har bl a fått presentkort på 200 SEK

In Analys / Statistik, CDP, DMP, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

För runt fyra år sedan köpte Gartner upp Pulse QA som döptes om till Gartner Peer Insights. Ett kvantitativt sätt att bedöma mjukvara via anonymiserade, detaljerade omdömen direkt från beställare (som ibland får ett presentkort som tack för omdömet). Gartner erbjöd initialt hela 18 000 listade produkter i 425 olika mjukvaru- och tjänstekategorier. Det tillsammans med initialt runt 2000 diskussioner och 4000 undersökningar bland Peers 40 000 medlemmar (Gartner kräver medlemskap även av läsare efter ett visst antal besök).

0 SEK
är ersättningen för ett omdöme
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Nu har köpet aktualiserats då Gartners kvadranter är mer under lupp än någonsin tidigare. Förrförra veckans CDP-kvadrant har ifrågasatts och sågats på ett ovanligt bryskt sätt av en klar majoritet av industrin. Allt från inkonsekventa bedömningskriterier, att vissa branschfokus (t ex B2B) ses som missade ”egenskaper”, att mjukvarubolagens egna säljare står för mycket av ”sanningen”, otydlighet i åsikter osv. har lett till en större förtroendekris för analyshuset.

Är det då det alternativa bedömningssättet via Peer Insights som är framtiden? Troligtvis inte då det fortfarande är en mindre tillförlitlig källa. I kvadranten för Multichannel Marketing Hubs har Garnter använt sig av Peer Insights uppgifter. Men det verkar vara på utgång, kanske då det finns väldigt få, om några, recensioner kring majoriteten av mjukvarorna som ska rymmas i en kvadrant. Trots det har Gartner gett betyg baserat på två (!) omdömen på ett helt år som tillsammans förklarades med blott 23 ord (!).

Några som älskar Gartner Peer Insights är norska, mångmiljardvärderade headless CMS Sanity. De använder egna 206 recensionerna som marknadsföring just nu, där de jämför sitt snittbetyg om 4,4 / 5 mot t ex Contentfuls 4,5 /5 (!). Förvisso ”leder” ändå Sanity då de har 168 fler recensioner än Contentful på årsbasis, som man väljer visa upp i reklamen. Men bara om man räknar just då det senaste året, Contentful har fler reviews totalt.

Sanity verkar kört en riktig drive med 206 indrivna recensioner på tolv månader mot konkurrentens 26. En stor del av intervjuerna är inbjudna av tillverkaren själv men ska inte ha fått någon ersättning för det. Annars erbjuder Peer Insights historiskt ett Visa Prepaid Gift Card värt runt 200 SEK för en recension.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Handelsbanken lägger ned EFN online-TV, satsar på headless Contentful