Gartner Quadrants miljardrekommendationer baseras idag på egna användarforumet, har det blivit bättre?

In Adobe AEM, CDP, DMP, CRM Customer Relationship Management, CXM, Drupal, E-handel, Liferay, Marketing Automation, Nyheter, Optimizely/Episerver, Oracle WebCenter Sites, Övriga / Custom CMS, Pega, Salesforce, SAP Commerce Cloud, SDL Tridion Sites, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Gartner och Forrester har fortfarande världen i sitt grepp som den mest avgörande faktorn vid mångmiljonsval av plattform, svit och produkt inom bl a e-handel, CX, martech och CMS. Globalt sett rekommendationer som är helt avgörande i miljardaffärer för aktörer som SAP, Adobe, Salesforce, Optimizely, Sitecore, Acquia, Oracle och många fler. Historiskt grundar sig analyshusens omdömen av de mellan 10-18 produkter de tittar på på:

  • Intervjuer under ett besök på produktföretaget.
  • Den information analytikerna inför och på plats får av produktföretagets säljrepresentanter samt..
  • Några (av produktföretaget själva) namngivna, nya kunder och kontaktpersoner.

Metoden har ifrågasatts, inte minst då det ingår mångåriga och väldigt kostsammarelationspaket” med husen för att ens få komma på besök och göra intervjuerna. Det ledde i sin tur bl a till att Wave’s och Quadrants såg väldigt lika ut år efter år mellan 2016-2021.

2022 verkar analyshusen att förändrat sina utvärderingsmodeller något. Vad anses då viktigare än analytikernas personliga åsikter samt resultatet av diverse bjudluncher med produktbolagens säljare?

För lite mer än ett år sedan köpte Gartner upp Pulse QA som sedan dess döpts om till Gartner Peer Insights. Då fick Gartner tillgång till 18 000 listade produkter i 425 olika mjukvaru- och tjänstekategorier. Det finns runt 2000 diskussioner och 4000 undersökningar bland Peers 40 000 medlemmar (det kan förklaras av att Gartner kräver medlemskap även av läsare efter ett visst antal besök).

Alla svenska kunder som valt att gå MACH, headless och decoupled på sistone hittar ni i MKSE.com dagligen uppdaterade headlessektion. Läs allt här.

En kvantitativ tillökning och en klar förbättring, troligtvis? Det verkar hur som helst vara ett värdefullt bidrag när produktföretagens produkter bedöms. Hela 23 gånger återkommer Peers omdömen som avgörande i t ex senaste kvadranten för Multichannel Marketing Hubs 2022 från i veckan. Det trots att det ibland är pinsamt få recensioner lämnade på bedömda produkter. Dessutom ska Gartner begränsat urvalet användarrecensioner till de från senaste 12-14 månaderna. Vilka i vissa produkters fall är 1 eller 2 användarrecensioner, eller ingen alls. Dessa röster är ändå helt avgörande. I nyss nämnda Gartner MMH-rapport är t ex hela 1/3 av det som anses som en ”styrka” för SAP:s enorma produktpaket Emarsys baserat på en eller två Peers omdömen, som tillsammans kortats ned till 23 ord.

Under det senaste året fick SAP Emarsys 12 nya omdömen. Där märkligt nog nästan alla drevs in under samma vecka i november 2021. Innan dess kom det inte in några omdömen in på ett helt år. Just Emarsys är intressant att nämna här eftersom det är den produkt som föll mest jämte föregående år i senaste MMH-rapporten. Och tappade en tidigare topplacering som SAP byggt hela sin marknadsföring på. Ett bakslag som troligtvis kommer påverka försäljningen kraftigt 2022/2023.

Generellt är det lätt ifrågasätta hur partiska omdömena är. Samt hur de drivits in. Det är intressant att se hur många av de positiva rösterna som i slutet av varje recension visat sig ha bjudits in på uppmaning av Gartner själva. Det finns även monetära ersättningar (runt 10 dollars presentkort) för förvaltnings- och implementationspartners och deras anställda (inte sällan i offshore-länder) som ger ett rekommenderat ”neutralt” omdöme.

Det är även lite ironiskt att det inte är de aktörer med högst snittbetyg i Peer Insight som toppar kvadranterna. Där dominerar fortfarande till slut ”relationsbiten”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  TV4 köper in nytt inom B2B på Optimizely av ny byrå