Mirium bakom nya Fortum.se, en procent av sidorna stod för 88% av all trafik till energibolaget

In Cloud / Förvaltning, CXM, Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Tiden på Microsoft SharePoint är över för svenska Fortum. Sedan ett tag tillbaka använder det finska energibolaget en open source Drupal driftad i kommersiella Acquia Cloud för sin finska, och svenska, webbnärvaro. Samma lösning som ett längre tag använts för t ex centrala fortum.com.

Fortum ska främst velat skapa en mer enhetlig varumärkeshantering digitalt över 13 marknader. Dessutom skulle marknadsförarna få mer kontroll över kundupplevelse och få bättre verktyg. Fortum ska även varit intresserade av molnstöd och en skalbar, modern driftsplattform. Den gamla sidan hade flera problem. Bland annat ska den ha dragits med:

  • Besvärliga nattliga deploys, med mycket nedtid för att sköta uppdateringar och allmänt sega processer för webbstyrningen.
  • För många sidor (33 594) där enbart 1 procent av alla sidor generade 88 procent av alla tidigare sidvisningar.
  • Enbart 49.9 procent av alla sidorna hade enbart en visning (baserat på mätdata från projektteamet under 90 dagars tid).

Efter uppdateringarna ska Forum nått:

  • Bounce Rate minskade 10.23 procent (från 49.78 till 39.55 procent)
  • Share of returning visitors ökade från 17.53 till 33.1 procent av totalen.
  • Direct traffic ökade 9.3 procent och organic search traffic ökade 1 procent.
  • Bounce rate besök från organiskt sök minskade med 17.69 procent.

Fortum använder även Acquia Cloud Site Factory för att skapa nya del- och kampanjssajter.

Vi har mer på samma ämne:  Kodamera släpper nytt på Drupal för Holistic

Det var ett tag sedan bolaget uppdaterade sin webbnärvaro. Efter 2,5 års projekttid släppte Fortum en SharePoint 2007 under sommaren 2011. Däremellan hände inte mycket. Men för två och ett halvt år sedan lanserade förvisso den kreativa, och app-utvecklande partnern, Apegroup några nya kundkonverterande formulär. De användes inom SEM och för lead-generation som drev in nya kunder utanför den sedanvaliga www.fortum.se Sharepoint-webben.

Bakom projektet står WPP-ägda Mirium. De har nyligen fått en Acquia “Excellence in Digital Marketing” nominering för sitt projekt. Finska, noterade Digitalist, som äger svenska Wunderkraut, är en annan av de Drupal-partners som senaste året sagt att de börjat jobba med webbutveckling för Fortum.

Liksom i t ex Benelux är Drupal ett starkare och merVill du läsa hela den här artikeln? Då ser vi gärna att du skapar ett konto. Det är helt gratis.

Använd registreringslänken för att bli MKSE medlem nu.Så kommer du åt allt MKSE.com Premium innehåll. Idag och framöver. Genom att registrera dig hjälper du till att hålla MKSE.com levande. Formuläret tar runt 15 sekunder att fylla i.

Redan medlem? Påpassligt. Logga in här!

I vissa webbläsare kan en sidomladdning eller F5 klick behövas efter din första inloggning.

Varför bli medlem? MKSE Medlemmar vet mer. Är steget före.