Nya ”Åhléns 2.0” på väg, headless och CRO-baserad optimisering bakom nysatsningen

In E-handel, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Vendre by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det är en del surr om Åhléns pågående digitala projekt samt den förändring som väntas komma med nya ägaren Ayad Al Saffar vid rodret. Nu visar det sig att ett större headlessprojekt kickat igång sedan ett tag tillbaka. Det styr nya Åhléns styrelsemedlemmen Emir Saffar på SaffarIT Consulting AB över. Han har under hösten bl a tagit in ny UX-hjälp av Stockholmsbaserade NOVA Cloud Nine. Den senare berättar att Åhléns sedan länge hade vuxit ur monoliten man byggt nuvarande e-handel på och ville växla upp med hjälp av ny teknik paketerad i en headless-lösning.

Vilka svenska bolagsledningar har redan spenderat för mycket pengar på metaverse och mindre taktiska digitalbeslut? Leta i MKSE.com innovation tech nyhetskategori. Öppen gratis under en begränsad period.
Med nya e-handeln och teknikskiftet vill Åhléns stärka sin närvaro online och valde först ta fram en ‘Åhléns 2.0’ MVP där idéer visualiseras, koncept sågs över och skarpa test kunde genomföras med riktiga kunder. Projektet mynnade ut i en Figma UX-prototyp som var baserad på datainsamling av analytiker, a/b testning av CRO tillsammans med kundintervjuer. Cloud Nine ska även ha koordinerat och projektlett UX-arbetet tillsammans med Gunilla Mattsson, Growth Manager / Customer Experience Manager på Åhléns.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Byrånätverken som lovat att göra fler förvärv

Emir Saffar på egna SaffarIT Consulting AB (omsätter 1,14 Mkr) var även drivande när Ayad Al Saffars Ur&Penn bytte från Magento till Vendre e-handel för några år sedan. Det kontot jobbade han med i över ett decennium. Åhlens är idag fortfarande en Intershop kund som har valt att köra med Salesforce CRM. Åhléns ska ha flera Salesforce-projekt påbörjade redan 2012, men numera gäller Neolane/Adobe Campaign. Åhlens ska på sistone valt köpa och utvärdera Emarsys (SAP).

Externa strategerna på Omniarch togs in för ett år sedan för att stödja det då nya ehandelsansvariga teamet. Åhlensvaruhusen gjorde senast en förlust på -331 Mkr på en 4,3 miljardersomsättning. Det var då för sjunde förluståret i rad.